Şeftali kebabı, Kıbrıs bölgesinin yöresel
lezzetlerinden biri olan şeftali kebabı özellikle bayram günlerinde sık
yapılmaktadır. Şeftali kebabı adını şeftali görünümünden dolayı almıştır. Ancak
bazı yöreler de bu kebaba şef Ali kebabı denilmektedir. Nedeni ise şef Ali
kişisinin tarifi bulmasından dolayıdır. Tabi ne kadar doğrudur en iyisini bölge halkı bilir. Şeftali kebabı kızartılırken üzerine gömlek
yağ sarılıyor ve bu görünümünden dolayı da adını almıştır. Eğer kızartma olarak hazırlanması size ağır gelir ise fırında da pişirebilirsiniz.
Şeftali Kebabı İçin Gerekli Malzemeler
- 1 tane kuzu gömleği
- 500 gr kuzu ve dana kıyma
- 1 tane kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tutam maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz
biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı galeta unu
Şeftali Kebabı Hazırlanışı
Kuru soğanın kabuklarını
soyun ve ince kıyım olacak şekilde doğrayın. Bu aşama da kuru soğanı
rende yapabilirsiniz. Arzu ederseniz eğer kuru soğanın sadece suyunu da
kullanabilirsiniz. Rendelenmiş olan kuru soğanın içerisine ince kıyım yapılmış galeta unu, karabiber, tuz ve kıyma ilavesi yapın. Bir tutam maydanozu da yıkayıp temizleyin ve ince olacak şekilde doğrayın. Doğranmış olan maydanozu da köfte harcının içerisine ilave edin. Hazırlanmış olan malzemeleri
yaklaşık 5 dakika kadar yoğurun. Yoğrulmuş olan köfte harcını buzdolabına
kaldırın ve 5 dakika kadar dinlendirin. Dinlendikten sonra köfte harcından cevizden
biraz büyük parçalar kopartın ve hafif uzun olacak şekilde yuvarlayın. Hazırlanmış
köfteleri bir tabağın içerisine alın.
Kuzu gömleği tezgahın
üzerine serin ve 8 cm eninde uzun olacak şekilde şeritler dilimleyin. Eğer kuzu
gömleği sert ise yoğurt suyuna ıslatın ve bir müddet bekletin. Akabinde köftelerden
bir tanesini gömleğin üzerine yerleştirin ve bir kere sarın ve ardından
gömleğin dibini kesin.
Kalan diğer köfteleri de
aynı şekilde hazırlayın ve bir fırın tepsisine dizin. Hazırlanmış olan köfteleri
buzdolabına kaldırın ve bir gece bu şekilde buzlukta bekletin. Ertesi gün
köfteleri buzdolabından alıp 200 derecelik fırına gönderin. Köftelerin her
tarafı kızarana dek fırında pişirmeye devam edin. nar gibim kızarmış olan
köfteleri fırından alın ve sıcak olarak servise sunum yapın. Afiyet olsun.