Cağ kebabı, Türk mutfağına, eski zamanlarda Kıpçak Türkleri zamanında giren çağ kebabı bir diğer ismide yatık kebap olarak bilinir ve Artvin ve Erzurum insanları için çok önemli bir yere sahiptir. Cağ kebabı yaklaşık olarak 300 yıldır bölgede düğün, tören ve şölenlerde beğenilerek, sevilerek yenmekte ve gelen misafirlere ikram edilmektedir. Cağ Kebabı Erzurum'da yaklaşık 1930 yıllarında geçim sıkıntısına düşen bir kişi tarafından baraka türü bir yerde ticari olarak satılmaya başlamış, günümüze yayılarak gelmiş, Türk mutfağının en lezzetli kebapları arasında yer almaktadır.
Malzemeler
1 adet kuzu budu (siniri ve yağı alınmış)
2 adet soğan
150 gram yoğurt
Lavaş ekmeği
5 adet domates
6-8 adet yeşilbiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı
Yağı ve siniri alınmış kuzu budundan, parmak kalınlığında yaprak yaprak olacak şekilde doğranır. Başka derin bir tencerede karabiber, yoğurt, tuz ve küp küp çok küçük olacak şekilde doğranmış soğanı karıştırıp, yaprak yaprak olan etleri hazırlamış olduğunuz bu karışımda yaklaşık 1 gün bekletiyoruz. Bir günün sonunda, bekletilen yaprak halindeki etleri, kebabın özelliği olan şişlere saracak gibi takın ve yatık haldeyken ateşte çevirerek yavaş şekilde kızartın. Pişen ve kızaran kısımlarından aynı yaygın olarak bilinen dönerde olduğu gibi ince parçalar keserek, çağ kebabına mahsus ve adını kebaba veren cağ denilen küçük şişlere takarak, yine yanında ateşte pişmiş, biber, domates kuru soğan ve lavaş ekmeği ile servis yapın.
Cağ kebabının dikkat edilmesi gereken püf noktaları ise, bu kebap için kullanılan etin özellikle, Doğu ve Güneydoğu yaylalarında doğal olan besinlerle beslenerek yetiştirilip, büyütülen kuzulardan elde edilmiş olması gerekir. En az bir yaşındaki kuzulardan elde edilen etin damar, sinir ve zarlardan ayıklanmalı ve bu şekilde cağ kebabı olmalıdır. Kuzu etinin yağ oranının yüzde 25 – yüzde 30 arasında olması, kebabın lezzeti açısından çok önemlidir. Ayıklanan et ise, bir önceki akşamdan karabiber, tuz ve soğandan oluşan karışımla kuzunun kokmasını önler, ayrıca ayrı bir tat verir.
Bir gün dinlendirilmiş etin hazırlanan şişe takılması ve hafif bir şekilde sıkıştırılması gerekir. Şişlere takılan etler meyve ya da meşe ağacı odunu kullanılarak yakılan özel ocakta pişirilir. Ayrıca ocağın taş ya da tuğladan yapılması, Cağ kebabına kendine has olan lezzeti için çok önemlidir. Şiş, durgun ateşe tabladan yaklaşık 20 cm yükseklikte ve ateşin harlığına göre uygun bir mesafede, bunun için hazırlanmış özel düzeneğe yatık olarak konulur ve piştikçe şiş çevire çevire yavaşça pişirilir. Etin pişmesi ise, renginin kırmızıdan kahverengine dönmeye başladığında, uygun pişme durumudur. Ayrıca cağ kebabı yanında, manda yoğurdu, kızarmış biber, tatlı soğan ve lavaş ekmeğiyle birlikte servis edilir.
Son Güncelleme : 01.04.2021 04:39:23
Cağ Kebabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
1 Yorum Yapılmış "Cağ Kebabı"
Cağ kebabını ilk kez Erzuruma gittiğimde yemiştim çok pahalıydı ama çok da lezzetliydi daha sonra evde kendim yapmak istedim ama başaramadım kuru oldu daha yumuşak ve Erzurumdaki gibi lezzetli olması için nasıl pişirmeliyim püf noktaları var mı varsa neler söyler misiniz Ercümend . 24.10.2018 22:40:33
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
şahin türk : tarife aldanıpta yağı alınmış kuzu budundan kebap yapmaya kalkarsan, kara kuru bişey olur. kebabı pişiren etin yağıdır hatta et yağsızsa kuyruk yağındanda katılır içerisine. evetttt şimdi editörün onayına sunuyoruz :) 12.01.2019 18:40:27
İncik Kebabı
İncik kebabı özellikle Malatya yöresine ait yöresel bir kebap çeşididir. Malatya'ya özgün incik kebabı olup hemen hemen her yerde yapılıyor. Çok meşhur ve çok lezzetli bir kebap çeşididir. Hem sağlıklı hem besleyici ve vitamin, mineral ve protein ka...
Beykoz Kebabı
Beykoz kebabı, Beykoz kebabı patlıcan yemeklerinin içinde en lezzetli olanıdır diyebiliriz. Patlıcanların Beykoz kebabına uygun seçilmesine dikkat edilmelidir. Damak tadınıza göre farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz. Beykoz kebabı malzemeleri:1 kil...
Çentik Kebabı
Çentik Kebabı, Hakkari yöresine ait olan çentik kebabının asıl adı çeltik kebabı olsa da çoğu yerde çentik kebabı olarak bilinmektedir. Hakkari ve çevresinde oldukça beğenilen ve çok lezzetli olan çentik kebabının yapılışı biraz zahmetli olsa da ...
Tas Kebabı
Tas kebabı, toplum olarak en çok tüketilen ve yapılan et yemeklerinden bir tanesi de tas kebabıdır. Hemen hemen herkesin evinde bir kere bile olsa pişen bir yemek türüdür. Pek çok kişi tarafından çok sevilir ve akşam menüsünde aranır. Özellikle da...
Talaş Kebabı
Talaş kebabı, doyurucu özelliği fazla olan ve lezzeti ile herkesi kendine bağlayan bir kebap tarifidir. Herkesin kolaylıkla yapabileceği talaş kebabı deneyenlerden de tam not alacaktır. Yufka ile yapılan talaş kebabı biraz börek şeklini de anımsat...
Konak Kebabı
Konak kebabı, pek çok kişi tarafından bilinen bir kebap tarifi değildir. Ancak görsellik açısından hoş bir görüntüye sahip olan konak kebabını davet masalarınızda yer verebilirsiniz. Konak kebabı tarifini sevdikleriniz için, özel günler için veya ...
Şaşlık Kebabı
Şaşlık kebabı, çok eski lezzetlerden bir olan şaşlık kebabı günümüzde pek bilinmemektedir. Ancak lezzetinden ödün vermeden her geçen gün adını duyurmaya başlayan bu kebap, yöresel lezzetlerden bir tanesi olup müptelaları da bir o kadar fazladır. E...
Oruk Kebabı
Oruk Kebabı, kebabımızın isminden de anlaşılacağı gibi Güney Doğu bölgesine ait olan yöresel bir kebap çeşididir. Özellikle iş harcında kullanılan ince bulgur yani yöresel adıyla simidin vermiş olduğu şahane kendine özgü lezzet olan bir kebap tarifid...
Şeftali Kebabı
Şeftali kebabı, Kıbrıs bölgesinin yöresel lezzetlerinden biri olan şeftali kebabı özellikle bayram günlerinde sık yapılmaktadır. Şeftali kebabı adını şeftali görünümünden dolayı almıştır. Ancak bazı yöreler de bu kebaba şef Ali kebabı denilmektedi...
Tava Kebabı
Tava Kebabı; Mutfağınızda bulunan malzemelerle çok kolayca harikalar yaratacağınız bir yemek olan tava kebabının yapılışı çok kolay ve çok pratik olmaktadır. Genellikle doğu kültüründe bulunan bu kebap, lokantalarda yenileceği gibi evlerde de çok kol...
Sırık Kebabı
Sırık kebabı, Kuzu ya da oğlak eti sırığa takılarak çevirilerek pişirildiği için bu kebabın adına sırık kebabı denir. Bu sırık kebabı zahmetli yapılır ama çok harika bir lezzettir. Ağır ateşte kendi yağıyla piştiği için çok sağlıklı oluyor ve inanılm...
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
İslim Kebabı Nasıl Yapılır, Kebabı bol olan bir ülkede yaşıyoruz ve birden çok kebap çeşidi var. Bunlardan biri islim kebabı. İslim kebabının tadına lezzetine doyum olmaz. İslim kebabını yapımı biraz zahmetli ama evinizde zaman ayırarak yapabilirsini...
Manisa Kebabı
Patlıcanlı Kürdan Kebabı
Çöp Şiş Kebap
Tirit Kebabı
Hatay Tepsi Kebabı
Çömlek Kebabı
Kıyma Kebabı
Macar Kebabı
Tepsi Kebabı Antakya
Çöp Kebabı
Domatesli Kebap
Patates Kebabı
Kuzu Kebabı
Zırh Kebabı
Soğan Kebabı
Tepsi Kebabı
Halep Kebabı
Fırın Kebabı
İncik Kebabı
Beykoz Kebabı
Çentik Kebabı
Tas Kebabı
Talaş Kebabı
Konak Kebabı
Şaşlık Kebabı
Oruk Kebabı
Şeftali Kebabı
Tava Kebabı
Sırık Kebabı
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
Popüler İçerik
Kuzu Kebabı
Kuzu kebabı; Eski çağlarda insanların yerleşik düzene geçtikleri ve ateşi buldukları zamandan bu güne kuzu kebabı yapılıp yenilmektedir. İlkel fırınla...
Zırh Kebabı
Zırh kebabı, Adana yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap türünü diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yapımı esnasında kullanılan etti...
Soğan Kebabı
Soğan kebabı, Gaziantep yöresine ait bir diğer lezzetli kebaptır. Pişmiş soğanı seven herkesin yemesi gereken müthiş bir lezzettir. Yapımı oldukça kol...
Tepsi Kebabı
Tepsi Kebabı: akşam yemeğe misafirlerinize sunacağınız yapımı kolay olan ve tadı çok lezzetli olan tepsi kebabını evdeki malzemelerle de kolaylıkla ya...
Halep Kebabı
Halep Kebabı, Kebap çeşitleri menüler de ayrı bir yeri vardır. Birçok kişi kebap sevmekte ve öğünler de tercih etmektedir. Yapılışının zor olmayışı ve...
Fırın Kebabı
Fırın kebabı, Konya iline ait bir kebaptır. Bu güzel yemeği yapmak ise oldukça kolaydır ve misafirlerinizin damağına hitap edin. Ayrıca 1 porsiyonu(10...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Ağustos - 2022