Taş kebap yemeği genel olarak ülkemizde etin bolca tüketildiği Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sıkça tüketilmektedir. Yöre insanlarının bir kısmı geçimini çiftçilik ve hayvancılık ile sağladığı için eti bolca tüketmektedir. Taş kebabının ismi ise geçmiş zamanlarda yemeğin taş şeklinde olan ve çamurdan yapılan bir çeşit tencere içinde yapıldığından dolayı bu ismi almıştır ve taş kebabı günümüzde de hala bu isimle yapılmaktadır.
Taş Kebap İçin Malzemeler;
1 kg dana kuşbaşı eti,
1 adet iri boy soğan veya 10-12 tane arpacık soğanı,
3-4 diş sarımsak,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı acı biber salçası,
1 tatlı kaşığı kekik,
Tuz,
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber,
Patates kızartması.
Taş Kebap Yapılışı:
Mevcut olan etimizin içinde kan olma ihtimaline karşı öncelikle etleri iyice yıkadıktan sonra tenceremize alıyoruz ve zeytin yağını, tuzunu da atıp, etler suyunu salıp iyice çekene kadar etlerimizi tencerede kavuruyoruz. Eğer etiniz sertse ve kolay pişmiyorsa yarım bardak sıcak suyu tenceremize ilave edip suyunu çekene kadar biraz daha pişirebilirsiniz. Pişen etlerin içine daha önceden temizleyip doğradığımız arpacık soğanları veya ince kıydığımız kuru soğanı, ince kıyılmış yeşil biberi, küçük küp şeklinde doğradığımız domatesi de tenceremize ilave ederek soğanların rengi piştiğini belli edinceye kadar 1 kaşık tereyağında kavururuz. Sonra salçayı, hafif acı olan kırmızı pul biberini, ve yeteri miktarda kekiği etlerin üzerine ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar iyice karıştırıp kavuralım. Daha sonra hazırlamış olduğumuz etlerin üzerini kapatacak şekilde porselen bir tası tencerenin içine oturtalım. Tasın üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su dökelim. (Etler tasın içinde kalacağından dolayı etimiz suyun buharı ile pişecektir) Su kendini iyice çektikten sonra tencereye koymuş olduğumuz tası çıkartabiliriz. Öbür tarafta küp şeklinde doğradıktan sonra sıvı yağda kızarmış olduğumuz patatesleri bir kağıt peçetenin üzerine alırız. (Kağıt peçetenin üzerine almamızın sebebi, patateslerdeki yağın iyice süzülmesidir) Salçasını ilave ettiğimiz etlerimize kızarmış patatesleri garnitür olarak ilave ederiz. Etimizin üzerine hafif tuz serptikten sonra etlerin üzerini geçmeyecek şekilde tenceremize birazcık su ilave edip 10-15 dakika daha kısık ateşte pişmesini bekleyelim. Ve artık Taş Kebap servise hazır, afiyet olsun.
Son Güncelleme : 04.03.2021 17:29:31
Taş Kebap ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
1 Yorum Yapılmış "Taş Kebap"
İyi günler, geçen gece eşimle evlilik yıl dönümümüz nedeniyle dışarıda yemek yemek istedik gittiğimiz lokantada taş kebap getirdiler bize ilk defa yediğim bir yemekti ve gerçekten hem eşimin hemde benim çok hoşuma gitti evde de yapıp yemek istiyoruz fakat tarifini bilmiyoruz bilen birisi yardımcı olabilir mi? Kübra . 02.11.2018 22:27:21
CEVAP YAZ
İncik Kebabı
İncik kebabı özellikle Malatya yöresine ait yöresel bir kebap çeşididir. Malatya'ya özgün incik kebabı olup hemen hemen her yerde yapılıyor. Çok meşhur ve çok lezzetli bir kebap çeşididir. Hem sağlıklı hem besleyici ve vitamin, mineral ve protein ka...
Beykoz Kebabı
Beykoz kebabı, Beykoz kebabı patlıcan yemeklerinin içinde en lezzetli olanıdır diyebiliriz. Patlıcanların Beykoz kebabına uygun seçilmesine dikkat edilmelidir. Damak tadınıza göre farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz. Beykoz kebabı malzemeleri:1 kil...
Çentik Kebabı
Çentik Kebabı, Hakkari yöresine ait olan çentik kebabının asıl adı çeltik kebabı olsa da çoğu yerde çentik kebabı olarak bilinmektedir. Hakkari ve çevresinde oldukça beğenilen ve çok lezzetli olan çentik kebabının yapılışı biraz zahmetli olsa da ...
Tas Kebabı
Tas kebabı, toplum olarak en çok tüketilen ve yapılan et yemeklerinden bir tanesi de tas kebabıdır. Hemen hemen herkesin evinde bir kere bile olsa pişen bir yemek türüdür. Pek çok kişi tarafından çok sevilir ve akşam menüsünde aranır. Özellikle da...
Talaş Kebabı
Talaş kebabı, doyurucu özelliği fazla olan ve lezzeti ile herkesi kendine bağlayan bir kebap tarifidir. Herkesin kolaylıkla yapabileceği talaş kebabı deneyenlerden de tam not alacaktır. Yufka ile yapılan talaş kebabı biraz börek şeklini de anımsat...
Konak Kebabı
Konak kebabı, pek çok kişi tarafından bilinen bir kebap tarifi değildir. Ancak görsellik açısından hoş bir görüntüye sahip olan konak kebabını davet masalarınızda yer verebilirsiniz. Konak kebabı tarifini sevdikleriniz için, özel günler için veya ...
Şaşlık Kebabı
Şaşlık kebabı, çok eski lezzetlerden bir olan şaşlık kebabı günümüzde pek bilinmemektedir. Ancak lezzetinden ödün vermeden her geçen gün adını duyurmaya başlayan bu kebap, yöresel lezzetlerden bir tanesi olup müptelaları da bir o kadar fazladır. E...
Oruk Kebabı
Oruk Kebabı, kebabımızın isminden de anlaşılacağı gibi Güney Doğu bölgesine ait olan yöresel bir kebap çeşididir. Özellikle iş harcında kullanılan ince bulgur yani yöresel adıyla simidin vermiş olduğu şahane kendine özgü lezzet olan bir kebap tarifid...
Şeftali Kebabı
Şeftali kebabı, Kıbrıs bölgesinin yöresel lezzetlerinden biri olan şeftali kebabı özellikle bayram günlerinde sık yapılmaktadır. Şeftali kebabı adını şeftali görünümünden dolayı almıştır. Ancak bazı yöreler de bu kebaba şef Ali kebabı denilmektedi...
Tava Kebabı
Tava Kebabı; Mutfağınızda bulunan malzemelerle çok kolayca harikalar yaratacağınız bir yemek olan tava kebabının yapılışı çok kolay ve çok pratik olmaktadır. Genellikle doğu kültüründe bulunan bu kebap, lokantalarda yenileceği gibi evlerde de çok kol...
Sırık Kebabı
Sırık kebabı, Kuzu ya da oğlak eti sırığa takılarak çevirilerek pişirildiği için bu kebabın adına sırık kebabı denir. Bu sırık kebabı zahmetli yapılır ama çok harika bir lezzettir. Ağır ateşte kendi yağıyla piştiği için çok sağlıklı oluyor ve inanılm...
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
İslim Kebabı Nasıl Yapılır, Kebabı bol olan bir ülkede yaşıyoruz ve birden çok kebap çeşidi var. Bunlardan biri islim kebabı. İslim kebabının tadına lezzetine doyum olmaz. İslim kebabını yapımı biraz zahmetli ama evinizde zaman ayırarak yapabilirsini...
Manisa Kebabı
Patlıcanlı Kürdan Kebabı
Çöp Şiş Kebap
Tirit Kebabı
Hatay Tepsi Kebabı
Çömlek Kebabı
Kıyma Kebabı
Macar Kebabı
Tepsi Kebabı Antakya
Çöp Kebabı
Domatesli Kebap
Patates Kebabı
Kuzu Kebabı
Zırh Kebabı
Soğan Kebabı
Tepsi Kebabı
Halep Kebabı
Fırın Kebabı
İncik Kebabı
Beykoz Kebabı
Çentik Kebabı
Tas Kebabı
Talaş Kebabı
Konak Kebabı
Şaşlık Kebabı
Oruk Kebabı
Şeftali Kebabı
Tava Kebabı
Sırık Kebabı
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
Popüler İçerik
Kuzu Kebabı
Kuzu kebabı; Eski çağlarda insanların yerleşik düzene geçtikleri ve ateşi buldukları zamandan bu güne kuzu kebabı yapılıp yenilmektedir. İlkel fırınla...
Zırh Kebabı
Zırh kebabı, Adana yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap türünü diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yapımı esnasında kullanılan etti...
Soğan Kebabı
Soğan kebabı, Gaziantep yöresine ait bir diğer lezzetli kebaptır. Pişmiş soğanı seven herkesin yemesi gereken müthiş bir lezzettir. Yapımı oldukça kol...
Tepsi Kebabı
Tepsi Kebabı: akşam yemeğe misafirlerinize sunacağınız yapımı kolay olan ve tadı çok lezzetli olan tepsi kebabını evdeki malzemelerle de kolaylıkla ya...
Halep Kebabı
Halep Kebabı, Kebap çeşitleri menüler de ayrı bir yeri vardır. Birçok kişi kebap sevmekte ve öğünler de tercih etmektedir. Yapılışının zor olmayışı ve...
Fırın Kebabı
Fırın kebabı, Konya iline ait bir kebaptır. Bu güzel yemeği yapmak ise oldukça kolaydır ve misafirlerinizin damağına hitap edin. Ayrıca 1 porsiyonu(10...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Ağustos - 2022