Kuyu Kebabı

Kuyu Kebabı

Kuyu kebabı özel misafirler için hem çok lezzetli hem de zamanınızı almayan bir et yemeğidir. Hazırlama süresi oldukça kısa oluyor. Ama pişirme süresi biraz uzun oluyor. Lezzetli bir kuyu kebabı yapmak için kuyunun özelliği de çok önemlidir. Kuyu kebabının hazırlanacağı kuyu 2,5 metre çapında 4 metre derinliği olan, ortası geniş, dibi ve üst kısmı dar olan bir kuyudur.Ateş tuğlası ile örülerek hazırlanıyor. Kuyunun çömlek şeklinde örülmesinin sebebi ise ateşin dönerek yukarıya çıkıp bütün tuğlaları ısıtması içindir. Kuyu kebabı yapmak için önce kebap kuyusu yakılır. Çam çırası ile yakılır. Çünkü çırarın daha çok ısı sağlıyor ve güzel kokusuyla da kuyu kebabına daha çok lezzet katıyor. Sonra kuyuda oluşan közleri kürekle dışarı alınıyor. Kuyunun dip kısmına geniş bir tepsi içine 2 litre su koyuluyor. Daha sonra kuzuların demir çengellerle kuyuya sarkıtılır. Sonra kuyunun üzeri sıkıca kapatılır. Tepsiye koyulan su kuyuya buhar yapar ve kebabın yumuşak olmasını sağlıyor. Daha çok lezzeti artıyor. Kuyu kebabının kuyuda en az 1,5 ya da 2 saat beklemesi gerekiyor.

Kuyu kebabının malzemeleri:
  • 1 Adet kemiksiz kuzu kol ya da but (kasabınızdan etin kemiğini, eti hiç parçalamadan çıkartmasını isteyin. Etin üzerindeki yağları aldırtmayın. Çünkü kuyu kebabı piştiğinde kuru kuru oluyor. Çok sert olan yağları ince şekilde alınır, yumuşak yağlar alınmaz)
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası ( isteğe göre acı biber salçası da olabilir. Salçasız yapmak da olur bu şekilde de çok lezzetli oluyor).
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ ( isteğe göre zeytinyağı)
  • 1 Orta boy soğan
  • 1 Tatlı kaşığı dolusu tuz


Kuyu kebabının yapılışı:
Soğanı, eti pişireceğiniz günün bir akşam önceden rendeleyin. Rendelenmiş soğan, salça, tuz ve sıvı yağı bir kabın içinde karıştırın. Sonra etin her yerine bu karışımı güzelce sürün. Etin aralarına kadar ellerinizi sokup bütün malzemelerin dağıldığından emin olun. Eti hava almayacak şekilde bir kaba koyun ve buzdolabında 1 gece yani yaklaşık 10 saat bekletin. Eti pişireceğiniz zaman buzdolabından alın. Oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Hava almayacak şekilde üstü kapalı olması gerekiyor. Oda sıcaklığına geldiği zaman etin üzerindeki fazla soğanı, salçanın fazlasını alın. Alabilmek için temiz bir peçete ile etin üzerindeki malzemeleri hafifçe sıyırın. ( Bu işlem tamamen isteğe göre yapılır. Arzuya göre üzerindeki salça ve soğanla da birlikte pişirebilirsiniz.) Bu tarifi kuya da pişirmezseniz eti çift tabanlı bir çelik tencereye koyup da kısık ateşte pişirebilirsiniz. Yaklaşık 4 saatte yavaş yavaş kısık ateşte pişirmek gerekiyor.

Bu pişirme yöntemi ile kesinlikle yağ ve su koymayın. Merak etmeyin etiniz çok kısık ateşte pişeceği için yanmaz ve bu dört saatlik bir sürede etler suyunu bırakıyor. Sonra tekrar suyunu çekecek ve etler lokum gibi oluyor. Çok lezzetli bir kebap oluyor. Ama etlerin pişme süresi etin büyüklüğüne göre ve ocağın ateşinin durumuna göre değişiyor. Çok küçük çaplı bir ocakta pişirecekseniz kısık ateşte 5 saatte de pişirilir ve lokum gibi yumuşak oluyor. Kebabı pişirirken tencerenin kapağını çok çok açmamalıyız. Zaten altı kısık ateşte 2,5 saat hiç ellemeden ağzı kapalı bir şekilde kendi halinde pişer yanmaz. Etler suyunu tamamen çekip alt tarafı cızırdamaya başladığı zaman pişmiş demektir. Ocağın altını kapatın ve 10 dakika dinlenmesini bekleyin. 10 dakika sonra kebabımız servise hazır hale geliyor.

Afiyet olsun...
Son Güncelleme : 07.11.2018 00:11:21
Kuyu Kebabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kuyu Kebabı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

2 Yorum Yapılmış "Kuyu Kebabı"
Efsane agaalar süper yenir bana enerji verdi
Mehmet Sins . 09.04.2018
CEVAP YAZ
Kuyu kebabı mevsimsel bir yiyecek olup, kuzunun dinen ve yasal kesim süresine kilosuna ulaştığı zaman yapılmaya başlanır.Doğal bir yiyecektir ve ateşe maruz kalmadığı için hiç bir kanserojen madde üretmez. Kuyu kebabında tuz dahil hiç bir madde ilave edilmez.Hijyenik ortamlarda yapıldığı zaman sağlıklı lezzetli ve doğal bir besin kaynağıdır.Burada paylaşılan resimden daha güzel resimleride vardır. Kuyudan ilk çıktığı zaman ki kokusu cezbedici ve iştah arttırıcı bir özelliğe sahiptir. Kastamonu yöresinde yapım ve tüketim yönünden kültürel yemek özelliği taşımakta olup misafirlere ikramda bulunulur. 32 yıllık tecrübesi ile Kırcalar kuyu kebabı sektöre öncülük etmektedir. Kastamonuya yolu düşen gezgincilerin tatması gereken damakta iz bırakan bir lezzettir.
Erdal Taşcı . 09.03.2018
CEVAP YAZ
İncik Kebabı
İncik Kebabı
İncik kebabı özellikle Malatya yöresine ait yöresel bir kebap çeşididir. Malatya'ya özgün incik kebabı olup hemen hemen her yerde yapılıyor. Çok meşhur ve çok lezzetli bir kebap çeşididir. Hem sağlıklı hem besleyici ve vitamin, mineral ve protein ka...
Beykoz Kebabı
Beykoz Kebabı
Beykoz kebabı, Beykoz kebabı patlıcan yemeklerinin içinde en lezzetli olanıdır diyebiliriz. Patlıcanların Beykoz kebabına uygun seçilmesine dikkat edilmelidir. Damak tadınıza göre farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz. Beykoz kebabı malzemeleri:1 kil...
Çentik Kebabı
Çentik Kebabı
Çentik Kebabı, Hakkari yöresine ait olan çentik kebabının asıl adı çeltik kebabı olsa da çoğu yerde çentik kebabı olarak bilinmektedir. Hakkari ve çevresinde oldukça beğenilen ve çok lezzetli olan çentik kebabının yapılışı biraz zahmetli olsa da ...
Tas Kebabı
Tas Kebabı
Tas kebabı, toplum olarak en çok tüketilen ve yapılan et yemeklerinden bir tanesi de tas kebabıdır. Hemen hemen herkesin evinde bir kere bile olsa pişen bir yemek türüdür. Pek çok kişi tarafından çok sevilir ve akşam menüsünde aranır. Özellikle da...
Talaş Kebabı
Talaş Kebabı
Talaş kebabı, doyurucu özelliği fazla olan ve lezzeti ile herkesi kendine bağlayan bir kebap tarifidir. Herkesin kolaylıkla yapabileceği talaş kebabı deneyenlerden de tam not alacaktır. Yufka ile yapılan talaş kebabı biraz börek şeklini de anımsat...
Konak Kebabı
Konak Kebabı
Konak kebabı, pek çok kişi tarafından bilinen bir kebap tarifi değildir. Ancak görsellik açısından hoş bir görüntüye sahip olan konak kebabını davet masalarınızda yer verebilirsiniz. Konak kebabı tarifini sevdikleriniz için, özel günler için veya ...
Şaşlık Kebabı
Şaşlık Kebabı
Şaşlık kebabı, çok eski lezzetlerden bir olan şaşlık kebabı günümüzde pek bilinmemektedir. Ancak lezzetinden ödün vermeden her geçen gün adını duyurmaya başlayan bu kebap, yöresel lezzetlerden bir tanesi olup müptelaları da bir o kadar fazladır. E...
Oruk Kebabı
Oruk Kebabı
Oruk Kebabı, kebabımızın isminden de anlaşılacağı gibi Güney Doğu bölgesine ait olan yöresel bir kebap çeşididir. Özellikle iş harcında kullanılan ince bulgur yani yöresel adıyla simidin vermiş olduğu şahane kendine özgü lezzet olan bir kebap tarifid...
Şeftali Kebabı
Şeftali Kebabı
Şeftali kebabı, Kıbrıs bölgesinin yöresel lezzetlerinden biri olan şeftali kebabı özellikle bayram günlerinde sık yapılmaktadır. Şeftali kebabı adını şeftali görünümünden dolayı almıştır. Ancak bazı yöreler de bu kebaba şef Ali kebabı denilmektedi...
Tava Kebabı
Tava Kebabı
Tava Kebabı; Mutfağınızda bulunan malzemelerle çok kolayca harikalar yaratacağınız bir yemek olan tava kebabının yapılışı çok kolay ve çok pratik olmaktadır. Genellikle doğu kültüründe bulunan bu kebap, lokantalarda yenileceği gibi evlerde de çok kol...
Sırık Kebabı
Sırık Kebabı
Sırık kebabı, Kuzu ya da oğlak eti sırığa takılarak çevirilerek pişirildiği için bu kebabın adına sırık kebabı denir. Bu sırık kebabı zahmetli yapılır ama çok harika bir lezzettir. Ağır ateşte kendi yağıyla piştiği için çok sağlıklı oluyor ve inanılm...
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
İslim Kebabı Nasıl Yapılır, Kebabı bol olan bir ülkede yaşıyoruz ve birden çok kebap çeşidi var. Bunlardan biri islim kebabı. İslim kebabının tadına lezzetine doyum olmaz. İslim kebabını yapımı biraz zahmetli ama evinizde zaman ayırarak yapabilirsini...

 

Manisa Kebabı
Patlıcanlı Kürdan Kebabı
Çöp Şiş Kebap
Tirit Kebabı
Hatay Tepsi Kebabı
Çömlek Kebabı
Kıyma Kebabı
Macar Kebabı
Tepsi Kebabı Antakya
Çöp Kebabı
Domatesli Kebap
Patates Kebabı
Kuzu Kebabı
Zırh Kebabı
Soğan Kebabı
Tepsi Kebabı
Halep Kebabı
Fırın Kebabı
İncik Kebabı
Beykoz Kebabı
Çentik Kebabı
Tas Kebabı
Talaş Kebabı
Konak Kebabı
Şaşlık Kebabı
Oruk Kebabı
Şeftali Kebabı
Tava Kebabı
Sırık Kebabı
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
Popüler İçerik
Kuzu Kebabı
Kuzu Kebabı
Kuzu kebabı; Eski çağlarda insanların yerleşik düzene geçtikleri ve ateşi buldukları zamandan bu güne kuzu kebabı yapılıp yenilmektedir. İlkel fırınla...
Zırh Kebabı
Zırh Kebabı
Zırh kebabı, Adana yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap türünü diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yapımı esnasında kullanılan etti...
Soğan Kebabı
Soğan Kebabı
Soğan kebabı, Gaziantep yöresine ait bir diğer lezzetli kebaptır. Pişmiş soğanı seven herkesin yemesi gereken müthiş bir lezzettir. Yapımı oldukça kol...
Tepsi Kebabı
Tepsi Kebabı
Tepsi Kebabı: akşam yemeğe misafirlerinize sunacağınız yapımı kolay olan ve tadı çok lezzetli olan tepsi kebabını evdeki malzemelerle de kolaylıkla ya...
Halep Kebabı
Halep Kebabı
Halep Kebabı, Kebap çeşitleri menüler de ayrı bir yeri vardır. Birçok kişi kebap sevmekte ve öğünler de tercih etmektedir. Yapılışının zor olmayışı ve...
Fırın Kebabı
Fırın Kebabı
Fırın kebabı, Konya iline ait bir kebaptır. Bu güzel yemeği yapmak ise oldukça kolaydır ve misafirlerinizin damağına hitap edin. Ayrıca 1 porsiyonu(10...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Oruk Kebabı
Şeftali Kebabı
Tava Kebabı
Sırık Kebabı
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2019