Konak kebabı, pek çok kişi tarafından bilinen bir kebap tarifi
değildir. Ancak görsellik açısından hoş bir görüntüye sahip olan konak kebabını
davet masalarınızda yer verebilirsiniz. Konak kebabı tarifini sevdikleriniz
için, özel günler için veya ailenin bir arada olduğu zamanlar da
hazırlayabilirsiniz. Biraz zahmetli bir yemek gibi görünse de bir kere
denedikten sonra sürekli yapmak isteyeceğiniz tariflerden bir tanesidir.
Konak Kebabı İçin Malzemeler
- 2 tane patlıcan
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 400 gr kuşbaşı et
- 1 çay bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
veya margarin
- 4 tane patates
- 1 tane kuru soğan
- 2 tane domates
- 2 tane sivri biber
- 1 şeker kaşığı karabiber
- 1 şeker kaşığı kırmızı pul
biber
- Kızartmak için sıvı yağ
Üzeri İçin
Konak Kebabı Hazırlanışı
Konak kebabının hazırlanmasına
patatesler ile başlayın. Bunun için patatesleri yıkayın ve düdüklü tencerenin
içerisine alıp üzerini su ile kaplayın. Patatesleri orta harlı ateşin üzerine
alın ve yumuşayana dek kaynatın. Patatesleri yaklaşık 15 dakika kadar haşlamak
pişmesi için yeterli olacaktır. Haşlanmış olan patatesleri ocağın üzerinden
indirin ve üzerine soğuk su tutup kabuklarını soyun. Kabukları soyulmuş olan
patateslerin içerisine bir yemek kaşığı margarin veya tereyağı ilavesi yapın. Tuzunu
da ekleyin ve bir çay bardağı süt ilavesi yapıp ezmeye başlayın. Püre kıvamına gelene
dek patatesleri ezin ve istenilen kıvama geldikten sonra bir kenara kaldırın.
2 tane patlıcanı alacalı
olacak şekilde soyun ve yuvarlak şekilde dilimleyin. Bu aşama da patlıcanların
çok ince olmamasına dikkat edin. Dilimlenmiş olan patlıcanları tuzlu suyun
içerisine alıp acı suyunu verene dek bekletin. Acı suyunu vermiş olan patlıcanları
suyun içerisinden alıp havlu kağıt ile kurulayın. Kurulandıktan sonra kızgın yağın
içerisine alıp patlıcanları arkalı önlü olacak şekilde kızartın.
Kızarmış olan patlıcanları
bir fırın tepsinin üzerine tek sıra olacak şekilde dizin. Patlıcanları dizdikten
sonra yemeğin kebap kısmını hazırlamaya geçin. Bunun için bir tencerenin
içerisine 3 yemek kaşığı sıvı yağ ilavesi yapın. Yağı kısık ateş de ısıtın ve içerisine
bir tane ince kıyım yapılmış kuru soğanı ilave edip karıştırın. Soğanlar hafifi
şeffaflaşınca içerisine 400 gr kuşbaşı olarak dilimlenmiş kuzu etini ilave edip
harmanlayın. Etleri yüksek ateşin üzerinde yaklaşık 4-5 dakika kadar sürekli
karıştırarak kavurun. Yüksek ateş de kavrulan etler içerisinde bulunan suyu
vermeyecektir ve daha lezzetli olacaktır. Etlerin içerisine kabukları soyulmuş
ve küp şekilde doğranmış domatesleri ve ince kıyım yapılmış biberleri ilave
edip karıştırın. Malzemelerin içerisine tuz ve baharatları da ekleyip
karıştırın. Bu karışımın içerisine 2 yemek kaşığı sıcak su ilavesi yapın ve 5
dakika kadar kısık ateş de kavurun.
Hazırlanmış olan kebap harcını
kızartılmış olan patlıcanların üzerine paylaştırın. Akabinde etlerin üzerine
püre kıvamına getirilmiş patateslerden paylaştırın. Son olarak konak
kebaplarının üzerine rendelenmiş kaşar peynirinden ilave edin ve fırın
tepsisini fırına gönderin. Önceden ısıtılmış fırında 185 derecelik olacak şekilde
yemeği 20 dakika kadar pişirin. Kaşar peyniri eriyip hafifi kızardığında yemeği
fırından alın ve sıcak olarak sunum yapın. Afiyet olsun