Manisa kebabı Manisa yöresinin en meşhur kebabıdır. Evinizde kolayca yapacağınız bir yemektir. Bu Manisa kebabı ile misafirlerinizi çok güzel bir şekilde ağırlıya bilirsiniz. Manisa kebabı çok lezzetli sağlıklı, vitaminli ve mineral kaynaklı bir besin çeşididir. Manisa kebabının özelliği etin sinirsiz olması etin döp denilen yerinden yapılıyor ve etin yağlı olması gerekiyor. Manisa kebabı yapmak için etin makina da üç kere çekilip etin iyice incelmesi gerekiyor. Tuz dışında hiç bir baharat katılman önce iyice güzel bir şekilde yoğurulur. Manisa kebabının bir diğer özelliği yani diğer kebaplardan en önemli farkı kullanılan taze olan tereyağıdır. Manisa kebabının iki çeşidi oluyor biri tereyağlı, diğeri yoğurtlu yapılıyor. Manisa kebabı ilk olarak Mısır' dan gelen bir usta tarafından yapılmıştır. Uzun yıllar kuşaktan kuşağa lezzeti devam etmiştir. Manisa kebabı kömür ateşinde demir şişlerde pişirilir. Özel pidesi ve tere yağlı sosu ile yoğurtlu ya da yoğurtsuz olarak yenir. Yanında da közlenmiş domates ve biberle süslenmiş olarak servis yapılır. Manisa kebabını mutlaka tatmanız lazım çok harika bir tattır. Çocuk menüsü olarak ta çok güzel bir kebaptır.
Manisa kebabı malzemeleri:
- 500 gr kuzu buttan kuşbaşı doğranmış et
- 1 Tane kuru soğan (yemeklik şeklinde doğranmış olacak )
- 2 Tane sivri biber ( yemeklik doğranmış)
- 1 Tane ( küçük küp küp doğranmış )
- 2-3 Diş sarımsak (ezilmiş)
- 2-3 Tane domates (soyulmuş doğranmış)
- 1 Su bardağı bezelye
- 2 Su bardağı su
- Tuz, karabiber,
- Pul biber ve zeytinyağı
Beşamal sos için malzemeler:
- 2 Yemek kaşığı tereyağı
- 2 Yemek kaşığı un
- 500 ml süt
- Tuz, karabiber
- Muskat rendesi
Krep hamuru için malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 2 Su bardağı süt
- 2 Tane yumurta
- 1 Tutam tuz
- 1 Yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için : Kaşar peyniri rendesi.
Kreplerin yapılışı: Krep yapmak için unu, sütü, ve tuzu iyice karıştırın. Sonra krep tavanızı ocakta ısıtın ve içine bir damla yağ ekleyin. Yağı tavaya alın. Ardından krep harcınızı bir kepçe tavaya alın. Krep hamurunun üzerine baloncuklar olduğu zaman diğer tarafını çevirin ve bu şekilde kreplerin hepsini hazırlayın.
Manisa kebabının yapılışı:
Öncelikle bir tencere hazırlayın. Tencerenin içine zeytin yağını ekleyin ve üzerine etleri ilave edin. Sonra etler suyunu bırakıp ve çekene kadar kavurun. Soğanları ekleyin ve soğanların rengi değişene kadar yani renkleri dönene kadar kavurun. Daha sonra 1' er dakika arayla biberi, havucu, bezelyeyi ve sarımsağı ekleyelim ve sote yapalım. Sonra domatesleri tavaya ilave edin ve tuzu, karabiberi, pul biberi, ve suyu da ekleyin. Etler yumuşayana kadar pişirin ve kenarda biraz beklesin.
Beşamel sosu için: Ayrı bir tavada tere yağını eritin üzerine unu ekleyin ve kavurun. Sütü, tuzu, karabiberi ve muskatı rendeleyin. Sonra üzerine ekleyin ve sos kıvamını aldıktan sonra ateşten indirin. Kreplerin bir tanesini alın ve kenarları dışarı taşacak şekilde çukur bir kasenin içine oturtun. Sonra kreplerin içine hazırladığımız iç harçtan dolduralım ve kenarından sarkan parçaları üzerine kapatın. Kaseleri yağladığımız fırın kabına ters çevirin. Üzerlerine beşamel sostan gezdirin ve kaşar peyniri serpin. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.
Afiyet olsun...