Tandır Kebabı Tandır kebabı, gerek yapılışında kullanılan malzemeler ile gerekse yapımı için gerekli olan araç-gereçler nedeniyle birçok insanın yapamadığı bir yemektir. Ancak, sizler de bu mükemmel lezzeti evlerinizde yapabilirsiniz. Tabii ki bu lezzeti yapabilmeniz için illa ki bir tandıra ihtiyacınız yoktur. Eğer isterseniz düdüklü tencere kullanarak tandır kebabını yapabilirsiniz. Bu mükemmel yemeğin yapılışına geçmeden önce belirtmek isterim ki, birçok yemek içine dana eti çok yakışır ve daha lezzetli olur. Fakat tandır kebabında bu durum böyle olmaz. Çünkü tandır kebabı içerisinde kullanılan etin kuzu eti olması ile bu kebabın lezzeti iki katına çıkar. Bu nedenle sizler de evinizde bu yemeği yapacaksanız kesinlikle kuzu eti kullanmaya özen gösterin. Şimdi mükemmel lezzeti yapmak için gerekli olan malzemelerden bahsederek tandır kebabının nasıl yapıldığına bakalım. Tandır Kebabı Malzemeleri
Bu kadar az malzeme ile yapılan bu mükemmel lezzet için sizler de malzemeleri hazırlayarak yapılış aşamalarını iyi bir şekilde okuyabilirsiniz. Unutmayın ki verdiğim tarife göre yaparken malzeme miktarını da çok dikkate alın. Çünkü malzeme miktarı bu yemek için çok önemlidir. Aksi durumda lezzet kayıpları başta olmak üzere tandır kebabı ile istediğiniz kıvamı alamayabilirsiniz. Tandır Kebabı Nasıl Yapılır? Öncelikle bir kap içerisine sıvı yağı koyun ve sıvı yağın içerisine de bir miktar kekik ekleyin. Bu iki malzemeyi iyice karıştırdıktan sonra, bir kilogram kadar kuzu etini alarak bu yağın içerisine eti her yerine gelecek şekilde harmanlayın. Eti bu şekilde iyice sosladıktan sonra eti tekrar sos içerisine güzel bir şekilde koyarak bu kabın üzerini kapatın. Bu şekilde yaklaşık 24 saat boyunca buzdolabında bekletin. Böylece etimiz bir gün boyunca sos içerisinde bekleyerek sostan gerekli olan lezzeti alır ve yağın birazını içine çeker. Etimiz bir gün boyunca dinlendikten sonra şimdi ikinci aşamaya geçelim. Tandır kebabını tandır olmadığı ve diğer imkanlar olmadığı için düdüklü tencere ile yapacağız. Bir düdüklü tencere içerisine sos ile eti birlikte koyun. Bu malzemelerin üzerine bir miktar tuz ekleyin. Tuzu biraz fazla ekleyebilirsiniz. Son olarak içerisine bir miktar su koyun ve ocağın altını açın. Bir süre piştikten sonra buhar çıkmaya ve düdüklü tencere bağırmaya başlayacaktır. İşte bu durumda hemen ocağınızı kısın ve yavaş yavaş bir buçuk saat boyunca pişirin. Üçüncü aşamada ise düdüklü tencerenin basıncını azaltmak için ocaktan alıp bekleyin. Basınç bittikten sonra düdüklü tencerenin kapağını açın ve eti alarak süzün. Daha sonra bir tavaya yağ koyun ve yağı iyice kızdırın. Yağ kızdıktan sonra eti tavada iyice kızarana kadar pişirin ve artık tandır kebabı hazır. Sizler de evlerinizde tandır kullanmadan bu mükemmel lezzeti yapabilirsiniz. Sadece düdüklü tencere ile de tandır kebabını yaparak ailenize ya da misafirlerinize mükemmel bir lezzet sunabilirsiniz. Ekstra Bilgiler Tandır kebabının lezzetini artırmak için bazı ekstra püf noktalarına dikkat edebilirsiniz:
Bu bilgiler ve tarif ile artık siz de evinizde tandır kebabı yapabilir ve sevdiklerinize bu eşsiz lezzeti sunabilirsiniz. Afiyet olsun! |
Hadim
26 Temmuz 2024 CumaTandır kebabını düdüklü tencerede yaparken etin iyice yumuşaması için ne kadar süre pişirmek gerekiyor? Ayrıca soslama aşamasında kekiği ne kadar eklemeliyiz?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaMerhaba Hadim,
Düdüklü tencerede tandır kebabını yaparken etin iyice yumuşaması için genellikle 45-50 dakika pişirme süresi yeterli olacaktır. Bu süre, etin cinsine ve miktarına göre biraz değişebilir, bu yüzden pişirme sırasında etin yumuşaklığını kontrol etmek iyi olabilir.
Soslama aşamasında kekik miktarı kişisel tercihlere göre değişebilir, ancak genellikle 1-2 çay kaşığı kekik yeterli olacaktır. Böylece etin doğal lezzetini bastırmadan hoş bir aroma katmış olursunuz.
Afiyet olsun!