Mengen kebabı, adından da anlaşılacağı gibi Bolunun Mengen ilcesi ile özleşmiş bir kebap çeşididir. Bolu Mengen toprağın yeşile insanın yemeğe doyduğu bir yerdir. Mengen aşçıları ve yemekleriyle ünlü bir ilçemizdir. Dünyaca ünlü Mengen li aşçılar yurt içinde ve yurt dışında Türkiye mutfağını en iyi şekilde temsil edip tanıtmaktadırlar. Mengen mutfağının ve aşçılarının ünü ta Osmanlıya dayanmaktadır. Öyle ki Mustafa Kemal Atatürk' ün aşçısı da Mengenliydi. Mengen aşçılar festivali kültür ve turizme katkısı açısından büyük önem taşımaktadır. Mengenin köylerinde hemen hemen her evin bahçesinde toprak tandır veya tuğla fırın bulunmaktadır. Mengen yemek kültürüne oldukça fazla önem veren bir ilçedir. Oldukça fazla yemek ve kebap çeşitli bulunmaktadır. Mengen kebabı bunlardan sadece bir tanesidir. Mengen kebabı Bolu'da bulunun hemen hemen her restoran ve lokantalarda bulup tatmak mümkündür.
Mengene özgü bazı yemekler
Tavuklu Mengen pilavı,
Taze fasulyeli Mengen çorbası,
Yedi göller Mengen kebabı,
Mengen sütlü oymac çorbası,
Sakız bakla Mengen çorbası,
Mengen usulü krep,
Mengen kuzu güveç,
Mantarlı Mengen mantısı,
Küllü çörek Mengen kömbesi,
Keşli cevizli Mengen eriştesi,
Kaymaklı Mengen hosmerim,
Ispanaklı Mengen katmeri,
Gırma Mengen böreği,
Balkabakli Mengen gözlemesi,
Kaldırık Mengen dolma,
Mengen kebabı
500 gr kuş başı et,
3 Adet orta boy patates,
3 adet havuç,
1 adet kuru soğan,
1 avuç bezelye 150 gr,
1 su bardağı rendelenmiş kaşar,
3 çorba kaşığı tere yağı,
1 tatlı kaşığı pul biber,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
Kızartması için sıvı yağ,
Beşamel sosu için
1,5 su bardağı süt,
2 çorba kaşığı tepeleme un,
2 çorba kaşığı margarin,
Arzu edildiği kadar tuz,
Soğanları küçük doğrayıp tereyağı ile kavuruyoruz. Küçük kuşbaşı şeklinde doğradığımız etleri de ilave edip bir güzel kavuruyoruz. 3 bardan sıcak su ilave edip yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakıyoruz. Diğer tarafta sebzeler kuş başı şeklinde doğranıp kızartılıp cam tepsiye alıyoruz. Pişen etleri kızarttığımız sebzelerle baharatlarla karıştırıp bir porsiyonluk kaseye alıyoruz. Kaşık yardımıyla iyice bastırdığımız Mengen kebaplarını bir tepsiye ters çeviriyoruz. kebapların üzerine beşamel sosu gezdirip 200 derece önceden ısıttığımız fırında 10 dk pişirip üzerine kaşar rendesi serpiyoruz sonra tekrar fırına sürüp üstü kızarana kadar bekletiyoruz. Fırından çıkardığımız Mengen kebabını sıcak servis yapalım.
Beşamel sosu hazırlanışı
3 kaşık tereyağı tavaya alınıp ocakta eritilir üzerine 3 kaşık un ilave edip kavrulur Pembeleştirilmeden kavurduğumuz unun üzerine azar azar süt ilave edip muhallebi kıvamına gelinceye kadar kaynatıp tuz ilave edip ocaktan indiriyoruz.
Son Güncelleme : 01.05.2023 06:29:52
Mengen Kebabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
1 Yorum Yapılmış "Mengen Kebabı"
Merhabalar. Mengen kebabı ile ilgili olarak bir şey sormak istiyorum. 1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşarı ne zaman mengen kebabının içerisine katmamız gerekiyor? Piştikten hemen sonra üzerine mi serpmemiz gerekiyor yoksa kaşarı ekleyip tekrardan mı pişirmemiz gerekiyor? Bu konuda bilgi verebilir misiniz? İyi çalışmalar Cevdet . 30.09.2018 15:50:46
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Uzma : Kaşar çok çabuk pişen ve kızaran bir peynir türüdür. Eğer kaşar ile kebabı aynı anda pişirirseniz et pişene kadar kaşar yanar. Bu durumda et piştikten sonra eklenip biraz daha pişirebilirsiniz. Piştikten sonra üzerine eklemeniz de olabilir ama biraz pişirirseniz tadı ete karışır ve daha lezzetli olur. 30.10.2018 11:15:18
Fırın Kebabı
Fırın kebabı, Konya iline ait bir kebaptır. Bu güzel yemeği yapmak ise oldukça kolaydır ve misafirlerinizin damağına hitap edin. Ayrıca 1 porsiyonu(100 gram) sadece 460 kaloridir. Fırın kebabı için gerekli malzemeler; 500 gram yağız kıyma1 kırmızı b...
İncik Kebabı
İncik kebabı özellikle Malatya yöresine ait yöresel bir kebap çeşididir. Malatya'ya özgün incik kebabı olup hemen hemen her yerde yapılıyor. Çok meşhur ve çok lezzetli bir kebap çeşididir. Hem sağlıklı hem besleyici ve vitamin, mineral ve protein ka...
Beykoz Kebabı
Beykoz kebabı, Beykoz kebabı patlıcan yemeklerinin içinde en lezzetli olanıdır diyebiliriz. Patlıcanların Beykoz kebabına uygun seçilmesine dikkat edilmelidir. Damak tadınıza göre farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz. Beykoz kebabı malzemeleri:1 kil...
Çentik Kebabı
Çentik Kebabı, Hakkari yöresine ait olan çentik kebabının asıl adı çeltik kebabı olsa da çoğu yerde çentik kebabı olarak bilinmektedir. Hakkari ve çevresinde oldukça beğenilen ve çok lezzetli olan çentik kebabının yapılışı biraz zahmetli olsa da ...
Tas Kebabı
Tas kebabı, toplum olarak en çok tüketilen ve yapılan et yemeklerinden bir tanesi de tas kebabıdır. Hemen hemen herkesin evinde bir kere bile olsa pişen bir yemek türüdür. Pek çok kişi tarafından çok sevilir ve akşam menüsünde aranır. Özellikle da...
Talaş Kebabı
Talaş kebabı, doyurucu özelliği fazla olan ve lezzeti ile herkesi kendine bağlayan bir kebap tarifidir. Herkesin kolaylıkla yapabileceği talaş kebabı deneyenlerden de tam not alacaktır. Yufka ile yapılan talaş kebabı biraz börek şeklini de anımsat...
Konak Kebabı
Konak kebabı, pek çok kişi tarafından bilinen bir kebap tarifi değildir. Ancak görsellik açısından hoş bir görüntüye sahip olan konak kebabını davet masalarınızda yer verebilirsiniz. Konak kebabı tarifini sevdikleriniz için, özel günler için veya ...
Şaşlık Kebabı
Şaşlık kebabı, çok eski lezzetlerden bir olan şaşlık kebabı günümüzde pek bilinmemektedir. Ancak lezzetinden ödün vermeden her geçen gün adını duyurmaya başlayan bu kebap, yöresel lezzetlerden bir tanesi olup müptelaları da bir o kadar fazladır. E...
Oruk Kebabı
Oruk Kebabı, kebabımızın isminden de anlaşılacağı gibi Güney Doğu bölgesine ait olan yöresel bir kebap çeşididir. Özellikle iş harcında kullanılan ince bulgur yani yöresel adıyla simidin vermiş olduğu şahane kendine özgü lezzet olan bir kebap tarifid...
Şeftali Kebabı
Şeftali kebabı, Kıbrıs bölgesinin yöresel lezzetlerinden biri olan şeftali kebabı özellikle bayram günlerinde sık yapılmaktadır. Şeftali kebabı adını şeftali görünümünden dolayı almıştır. Ancak bazı yöreler de bu kebaba şef Ali kebabı denilmektedi...
Tava Kebabı
Tava Kebabı; Mutfağınızda bulunan malzemelerle çok kolayca harikalar yaratacağınız bir yemek olan tava kebabının yapılışı çok kolay ve çok pratik olmaktadır. Genellikle doğu kültüründe bulunan bu kebap, lokantalarda yenileceği gibi evlerde de çok kol...
Sırık Kebabı
Sırık kebabı, Kuzu ya da oğlak eti sırığa takılarak çevirilerek pişirildiği için bu kebabın adına sırık kebabı denir. Bu sırık kebabı zahmetli yapılır ama çok harika bir lezzettir. Ağır ateşte kendi yağıyla piştiği için çok sağlıklı oluyor ve inanılm...
Manisa Kebabı
Patlıcanlı Kürdan Kebabı
Çöp Şiş Kebap
Tirit Kebabı
Hatay Tepsi Kebabı
Çömlek Kebabı
Kıyma Kebabı
Macar Kebabı
Tepsi Kebabı Antakya
Çöp Kebabı
Domatesli Kebap
Patates Kebabı
Kuzu Kebabı
Zırh Kebabı
Soğan Kebabı
Tepsi Kebabı
Halep Kebabı
Fırın Kebabı
İncik Kebabı
Beykoz Kebabı
Çentik Kebabı
Tas Kebabı
Talaş Kebabı
Konak Kebabı
Şaşlık Kebabı
Oruk Kebabı
Şeftali Kebabı
Tava Kebabı
Sırık Kebabı
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
Popüler İçerik
Patates Kebabı
Patates Kebabı, Her yaş grubunun severek yediği ve menüler de özel bir yere sahip olan kebap çeşitlerinden biri de patates kebabıdır. Patates kebabı h...
Kuzu Kebabı
Kuzu kebabı; Eski çağlarda insanların yerleşik düzene geçtikleri ve ateşi buldukları zamandan bu güne kuzu kebabı yapılıp yenilmektedir. İlkel fırınla...
Zırh Kebabı
Zırh kebabı, Adana yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap türünü diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yapımı esnasında kullanılan etti...
Soğan Kebabı
Soğan kebabı, Gaziantep yöresine ait bir diğer lezzetli kebaptır. Pişmiş soğanı seven herkesin yemesi gereken müthiş bir lezzettir. Yapımı oldukça kol...
Tepsi Kebabı
Tepsi Kebabı: akşam yemeğe misafirlerinize sunacağınız yapımı kolay olan ve tadı çok lezzetli olan tepsi kebabını evdeki malzemelerle de kolaylıkla ya...
Halep Kebabı
Halep Kebabı, Kebap çeşitleri menüler de ayrı bir yeri vardır. Birçok kişi kebap sevmekte ve öğünler de tercih etmektedir. Yapılışının zor olmayışı ve...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Mayıs - 2023