Zırh Kebabı

Zırh kebabı, Adana yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap türünü diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yapımı esnasında kullanılan ettir. Bu et doğal bir yerde kendine özgü bir yapıya sahip alanların yaylalarında yetiştirilen erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim biçimleri ve işinde ustalığa sahip kişilerce yapılması da ciddi değişiklikler katmaktadır.
Kalori açısından diğer et türlerinde olduğu gibi yüksek kalori değerine sahiptir. Fakat içerisine az miktarda yağ eklenmesi ile kalori değeri daha alt seviyeye çekilebilmektedir. Özellikle yaz aylarında mangal partilerinde çoğunlukla tercih edilebilen bir kebap türüdür. Özellikle etle beslenen bireylerce sıklıkla tercih edilmektedir. Misafirlere de güzel bir ikram olarak sunulabilmektedir. Bol acılı seven kişilerce içeriği de acılı olarak oluşturulabilmektedir. Özellikle Adana yöresinde acılı şalgam ile uyumlu bi biçimde tüketilmektedir. Ekmek arasına sarılıp yendiği için tek başına gayet doyurucu bir lezzettir.

Not: bu kebap çeşidi asla dana eti ile yapılmamaktadır.

Zırh Kebabı Malzemeleri

  • Kırmızı pul biber
  • İsteğe bağlı karabiber
  • Kuyruk yağı
  • Koyun eti

Zırh Kebabı Nasıl Yapılır?


Yayla ortamında doğal bir biçimde yetiştirilmiş, en küçük bir yaşında erkek koyundan elde edilmiş olan et, yağlarından sinirlerinden damarlarından ve zarlarından iyice temizlenir. Tüm sinir ve fazlalıklarından temizlenen et parçalara bölünerek bir gün dinlendirme işlemine tabi tutulur.
Bir gün dinlenen et zırh adı verilen iki el yardımı ile kullanılan bıçakla iyice kıyılır. Bu zırhın iyice keskin olması çok önemlidir. Çünkü keskin değilse et kıyılmaz sadece ezilir bu da suyunu salmasına ve lezzet kaybetmesine sebep olmaktadır.

Kıymış olan etin %15'i oranında kuyruk da zırhla kıyılır. Kıyılan bu et ile kuyruk yağı, binde üç ile sekiz arasında (En uygunu binde beş) acılı kırmızı pul biber ve tuz eklenerek bir güzel yoğrulur. Bu karışım Adana kebabının ana malzemelerini oluşturmaktadır. Bu karışıma kırmızı taze biber, sarımsak ve acı yeşil taze biber de doğranarak katılabilir. Bu karışım tekrar karıştırılarak iyice birbirine yedirilir. Yedirilen bu karışım üçüncü kez zırhtan geçirilir. Hazır hale gelen karışım 0,5 cm kalınlığında, 3 cm eninde 90-120 cm uzunluğunda şişlere geçirilerek yapılmalıdır. Bu şişler demirden olmalıdır. Alüminyum ve çelikten olmamalıdır. Çünkü çelik ve alüminyum fazla ısınarak etin iç kısmının fazla kurumasına sebep olmaktadır.

Karışım bu şişlere sıvar gibi saplanır ve saplama sırasında eller suya batırılarak şiş üzerine geçirilen et iyice sıvazlanır. Bu sıvazlama işi etin şişten kopmaması için yapılmaktadır. Ele sürülen su az olmalıdır zira çok su etin haşlanmasına sebep olmaktadır. Bu haşlanma işlemi de kebabın tadının bozulmasına sebep olmaktadır. Tek kişilik bu kebap 180 gramdır.

Pişirme ateşi ise alevsiz, durgun ve korlu meşe kömürü ateşinde olmalıdır. Pişirme işlemi etin kırmızı renginden koyu kahverengiye dönmesine kadar sürmektedir. Pişirme esnasında en çok dikkat edilecek husus şişlerin sık sık çevrilmesidir. Kuyruk yağının damlayan yağları da bide ekmek batırılarak alınır. Bu yağ alma işlemi yapılmaz ise yağ ateşe değip yanar ve etin pişme kalitesini bozar. Servisi de genellikle közlenmiş domates, biber ve sumaklı soğan salatası ile yapılmaktadır. Tercihe göre ezme de ikram edilebilir. Ayranla yemeyi tercih edenler olduğu gibi acılı şalgam suyu tercih edenler de mevcuttur.

Afiyet olsun.
20.01.2024 06:36:33
Zırh Kebabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zırh Kebabı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Zırh Kebabı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Şiş Kebap Sosu

Şiş Kebap Sosu, et yemeklerinden olan şiş kebaplarının daha da lezzetli olması amacıyla belirli besin maddeleriyle marine edilmesi işlemiyle elde edilen kıva...
Devamını Oku

Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı

Kuşbaşı etli patlıcan kebabı, pilavların yanına çok yakışan bir yemek tarifidir. Tencerede güveçte ya da fırında yapılabilir. Sizin imkânlarınıza ve tercihle...
Devamını Oku

Kebap Sosu

Kebap sosu, kebabın lezzetine lezzet katan bir unsurdur. Sos bazı kebapların olmazsa olmazıdır. Bazı kebaplar vardır ki üzerindeki sos olmadan başlı başına b...
Devamını Oku

Fırında Çöp Şiş Kebap

Fırında Çöp Şiş Kebap, Türk mutfaklarının olmazsa olmazları kebap çeşitleridir. Bunlardan biri de fırında çöp şiş kebaptır. Büyük küçük herkesin seve se...
Devamını Oku

Filiz Kebabı

Filiz KebabıFiliz kebabı oldukça lezzetli bir yemektir ve sunumu da oldukça güzeldir. Yemeklerde misafirlerinize sunabileceğin...
Devamını Oku

İskender Kebap Sosu

İskender kebap sosu, herkesin evinde rahatlıkla hazırlayabileceği kolay bir sostur. Evde hazırlanan bu iskender kebap sosu lokantalarda yediklerimizi aratmay...
Devamını Oku

Abugannuş Kebap

Abugannuş Kebap, patlıcan ve etin müthiş uyumu az rastlanır lezzetlerden bir tanesidir. Abugannuş kebabın kokusu sizi mest etmeye yeter. Köz patlıcanın ...
Devamını Oku

Fırında Adana Kebap

Fırında Adana Kebap, yapması kolay ve pratiktir. Lokanta da yediğiniz veya bir misafirlikte denk gelip yediğiniz kebapları artık sizde evinizde çok basi...
Devamını Oku

Adana Şiş Kebap

Adana şiş kebap; kebap çeşitleri içerisinde belki de en gözde yere sahip olan kebap türlerinden bir tanesidir. Adana kebap adı üzerinde Adana İline ait lezze...
Devamını Oku

Kuzu Kebabı

Kuzu kebabı; Eski çağlarda insanların yerleşik düzene geçtikleri ve ateşi buldukları zamandan bugüne kuzu kebabı yapılıp yenilmektedir. İlkel fırınlar icat e...
Devamını Oku

Güveçte Patlıcan Kebabı

Güveçte patlıcan kebabı, güveçte patlıcan kebabı kolay olarak yapılan yemek tariflerindendir. Kısa sürede malzemeler hazırlanır güvece eklenir ve fırına veri...
Devamını Oku

Büryan Kebabı

Büryan kebabı, ülkemizin her yerinde yapılan, ancak en fazla Siirt ve Bitlis yöresinde bilinen et yemeğidir. Ancak Siirt ve Bitlis yöresinde yapılan biryan k...
Devamını Oku

Sırık Kebabı

Sırık kebabı, Kuzu ya da oğlak eti sırığa takılarak çevirilerek pişirildiği için bu kebabın adına sırık kebabı denir. Bu sırık kebabı zahmetl...
Devamını Oku

Adana Kebap Nasıl Yapılır

Adana kebap nasıl yapılır, Adana kebap Adana yöresine özgü olan fakat hemen hemen ülkemizin bütün bölgelerinde severek yenilen bir yemektir. Acı sevenle...
Devamını Oku

Urfa Kebap

Urfa kebap, bilindiği gibi günümüzde tüm ülkede çok sevilen kebap türleri arasında yer almaktadır. Çok eski zamanlarda ilk olarak Urfa'da yapılmış olan bu mü...
Devamını Oku

Mengen Kebabı

Mengen kebabı, adından da anlaşılacağı gibi Bolunun Mengen ilçesi ile özleşmiş bir kebap çeşididir. Bolu Mengen toprağın yeşile insanın yemeğe doyduğu bir y...
Devamını Oku

Kuyu Kebabı

Kuyu kebabı özel misafirler için hem çok lezzetli hem de zamanınızı almayan bir et yemeğidir. Hazırlama süresi oldukça kısa oluyor. Ama pişirme süresi b...
Devamını Oku

Karışık Kebap

Karışık Kebap, özellikle Adana Urfa Antep civarlarında oldukça fazlaca yapılan ve halk arasında sevilerek tüketilen kebap mangalda özellikle meşe odunu ile p...
Devamını Oku

Lokma Kebabı

Lokma Kebabı, kebabının lezzeti ile meşhur bir ülkeyiz ve lokma kebabı bu lezzetler arasında yer almakta. Lokma kebabının yapılışı biraz zahmetli ama ta...
Devamını Oku

Cağ Kebabı

Cağ kebabı, Türk mutfağına, eski zamanlarda Kıpçak Türkleri zamanında giren çağ kebabı bir diğer ismi de yatık kebap olarak bilinir ve Artvin ve Erzurum insa...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şiş Kebap Sosu
Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı
Zırh Kebabı
Kebap Sosu
Fırında Çöp Şiş Kebap
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024