Sırık Kebabı


Sırık kebabı, Kuzu ya da oğlak eti sırığa takılarak çevirilerek pişirildiği için bu kebabın adına sırık kebabı denir. Bu sırık kebabı zahmetli yapılır ama çok harika bir lezzettir. Ağır ateşte kendi yağıyla piştiği için çok sağlıklı oluyor ve inanılmaz derecede lezzetli oluyor. Çevirme küçük baş hayvandan yapılıyor. Kuzu, koyun, oğlak, keçi seyis gibi hayvanlardan yapılıyor.
Kebap yapılacak hayvan kesildikten sonra yüzerken dikkatli olmak gerekiyor. Deri altına kesinlikle bıçak kaçırılmamalıdır. Özellikle döşü ve sırt bölümünde açılabilecek yırtıklar kebabın tam kıvamında pişmesini engeller.

Sırık kebabı bütün olarak kesilen kuzunun derisi yüzülür ve içi iyice temizlenir. Sırık kebabının yapımı zor bir yemektir. Mevsimine göre kuzu ya da oğlaktan yapılır. Sırık kebabı ağustos ayında oğlaktan yapılır. Kuzu ya da oğlakta yapılan çevirme, yapılacağı gün kesimi yapılır. En geç 2 saat içinde ateşin karşısına konması gerekir. Pişirilmesinde çıralı çam odunu kullanılır. Kuzu çevirme yaklaşık 130 cm genişliğinde 80 cm derinliğinde ve 150 cm yüksekliğindeki ocaklarda pişiriliyor. Kuzunun takılacağı sırık yaklaşık 2,5 metre oluyor.

Kuzunun içi iyice temizlenir organları çıkartılır ve karın bölgesi yaklaşık bir karış uzunluğunda yarılır. Karnı açık olan yerden hayvanın içi tuzlanır. İçindeki tuzlu su tavaya alınır. Bu tuzlu su etlerin üzerine dökülür ve etlerin tuzlanması sağlanıyor. Bu yüzden yerken tuz koyulmaz.
Sırığın ince tarafı kuzunun boynundan çıkacak şekilde sırığa geçiriliyor. Kuzunun öne doğru uzanan arka bacakları geriye doğru döndürülür ve bağlanır. Kuzunun boynu da bağlanır. Bu işlem kuzunun sırıkta hareket etmesini sağlıyor. Kuzunun ön bacakları eklem yerlerinden kesiliyor ve göğüs kısmından açılan deliklere yerleştiriliyor. Buna da sokma adı veriliyor. Karından açık olan yere isteğe bağlı olarak biber, domates, soğan ve sebzelerde koyulur. Karındaki açık olan yer, ucu inceltilmiş sığlık denilen ağaçla dikilir. Diktikten sonra pişirmek üzere önceden yakılan ve hazır hale gelmiş olan ocağa konuyor. Ateşin kesinlikle ortadan yakmayın. Ocağın köşelerinden yanması gerekiyor. Kullanılacak ağacında çam odunu olması gerekiyor. Kuzu pişerken altına tepsi koyulur. Akacak olan yağın tepsiye dökülmesi için.

Sırık kebabı ocağa koyulduktan sonra terlemeye başlayana kadar atesin yanması ağır olması gerekiyor. Daha sonra ateş güçlendirilir. Çünkü ateş hemen hızlı yanarsa sırık kebabımızın dışı pişer içi pişmez. Kıvamın da çevirme yapmak için ağır ateşte pişmesi gerekiyor ve çok ağır yani yavaş yavaş çevirmek gerekiyor. Sırık kebabımızın çevirme süresi orta boy bir kuzu için 4 saat pişirilir. Kuzu etinin piştiğini anlamak için kürekler kullanılıyor. Kürekler içe doğru açılıp kapatılarak kontrol ediliyor. But kısmına bıçak sokarak akan sıvı inceleniyor. Sıvı kanlı olursa kebabı pişirmeye devam etmek gerekiyor. Etlerden kan ya da sıvı gelmiyorsa kebap pişmiştir. Sırık kebabı piştikten sonra kuzunun karnından sırtına kadar yarılır. İçinden çıkan su bir kaba alınır. Sonra üzerine dökülür. Bu işlemden sonra sırık kebabımız ocaktan alınır. İyice pişen kuzu sırıktan çıkarılır ve parçalanır ve sonra servise hazır hale gelir.

19.01.2024 19:15:26
Sırık Kebabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sırık Kebabı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sırık Kebabı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Şiş Kebap Sosu

Şiş Kebap Sosu, et yemeklerinden olan şiş kebaplarının daha da lezzetli olması amacıyla belirli besin maddeleriyle marine edilmesi işlemiyle elde edilen kıva...
Devamını Oku

Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı

Kuşbaşı etli patlıcan kebabı, pilavların yanına çok yakışan bir yemek tarifidir. Tencerede güveçte ya da fırında yapılabilir. Sizin imkânlarınıza ve tercihle...
Devamını Oku

Zırh Kebabı

Zırh kebabı, Adana yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap türünü diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yapımı esnasında kullanılan ettir. Bu e...
Devamını Oku

Kebap Sosu

Kebap sosu, kebabın lezzetine lezzet katan bir unsurdur. Sos bazı kebapların olmazsa olmazıdır. Bazı kebaplar vardır ki üzerindeki sos olmadan başlı başına b...
Devamını Oku

Fırında Çöp Şiş Kebap

Fırında Çöp Şiş Kebap, Türk mutfaklarının olmazsa olmazları kebap çeşitleridir. Bunlardan biri de fırında çöp şiş kebaptır. Büyük küçük herkesin seve se...
Devamını Oku

Filiz Kebabı

Filiz KebabıFiliz kebabı oldukça lezzetli bir yemektir ve sunumu da oldukça güzeldir. Yemeklerde misafirlerinize sunabileceğin...
Devamını Oku

İskender Kebap Sosu

İskender kebap sosu, herkesin evinde rahatlıkla hazırlayabileceği kolay bir sostur. Evde hazırlanan bu iskender kebap sosu lokantalarda yediklerimizi aratmay...
Devamını Oku

Abugannuş Kebap

Abugannuş Kebap, patlıcan ve etin müthiş uyumu az rastlanır lezzetlerden bir tanesidir. Abugannuş kebabın kokusu sizi mest etmeye yeter. Köz patlıcanın ...
Devamını Oku

Fırında Adana Kebap

Fırında Adana Kebap, yapması kolay ve pratiktir. Lokanta da yediğiniz veya bir misafirlikte denk gelip yediğiniz kebapları artık sizde evinizde çok basi...
Devamını Oku

Adana Şiş Kebap

Adana şiş kebap; kebap çeşitleri içerisinde belki de en gözde yere sahip olan kebap türlerinden bir tanesidir. Adana kebap adı üzerinde Adana İline ait lezze...
Devamını Oku

Kuzu Kebabı

Kuzu kebabı; Eski çağlarda insanların yerleşik düzene geçtikleri ve ateşi buldukları zamandan bugüne kuzu kebabı yapılıp yenilmektedir. İlkel fırınlar icat e...
Devamını Oku

Güveçte Patlıcan Kebabı

Güveçte patlıcan kebabı, güveçte patlıcan kebabı kolay olarak yapılan yemek tariflerindendir. Kısa sürede malzemeler hazırlanır güvece eklenir ve fırına veri...
Devamını Oku

Büryan Kebabı

Büryan kebabı, ülkemizin her yerinde yapılan, ancak en fazla Siirt ve Bitlis yöresinde bilinen et yemeğidir. Ancak Siirt ve Bitlis yöresinde yapılan biryan k...
Devamını Oku

Adana Kebap Nasıl Yapılır

Adana kebap nasıl yapılır, Adana kebap Adana yöresine özgü olan fakat hemen hemen ülkemizin bütün bölgelerinde severek yenilen bir yemektir. Acı sevenle...
Devamını Oku

Urfa Kebap

Urfa kebap, bilindiği gibi günümüzde tüm ülkede çok sevilen kebap türleri arasında yer almaktadır. Çok eski zamanlarda ilk olarak Urfa'da yapılmış olan bu mü...
Devamını Oku

Mengen Kebabı

Mengen kebabı, adından da anlaşılacağı gibi Bolunun Mengen ilçesi ile özleşmiş bir kebap çeşididir. Bolu Mengen toprağın yeşile insanın yemeğe doyduğu bir y...
Devamını Oku

Kuyu Kebabı

Kuyu kebabı özel misafirler için hem çok lezzetli hem de zamanınızı almayan bir et yemeğidir. Hazırlama süresi oldukça kısa oluyor. Ama pişirme süresi b...
Devamını Oku

Karışık Kebap

Karışık Kebap, özellikle Adana Urfa Antep civarlarında oldukça fazlaca yapılan ve halk arasında sevilerek tüketilen kebap mangalda özellikle meşe odunu ile p...
Devamını Oku

Lokma Kebabı

Lokma Kebabı, kebabının lezzeti ile meşhur bir ülkeyiz ve lokma kebabı bu lezzetler arasında yer almakta. Lokma kebabının yapılışı biraz zahmetli ama ta...
Devamını Oku

Cağ Kebabı

Cağ kebabı, Türk mutfağına, eski zamanlarda Kıpçak Türkleri zamanında giren çağ kebabı bir diğer ismi de yatık kebap olarak bilinir ve Artvin ve Erzurum insa...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şiş Kebap Sosu
Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı
Zırh Kebabı
Kebap Sosu
Fırında Çöp Şiş Kebap
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024