Büryan Kebabı

Büryan kebabı, ülkemizin her yerinde yapılan, ancak en fazla Siirt ve Bitlis yöresinde bilinen et yemeğidir. Ancak Siirt ve Bitlis yöresinde yapılan biryan kebabı bile farklı lezzetlere sahiptir. Halk arasında biryan, püryan olarak, Arapçada perive olarak bilinen bir yemektir. Bilinen kuyu kebaplarından türemiştir. Biryan kelimesinden türeyen büryan, etin bir yanı anlamına gelir.
Halk arasındaki rivayete göre Bitlisli bir çobanın eti kuyu içinde pişirmesi ve bunu Osmanlı padişahlarından 4. Murad'a sunmasından sonra, sultanın buna "büryan gibi pişmiş" dediği söylenir. Bu zamandan sonra kebap biryan kebabı olarak tanımlanmış. Büryan kebabının hazırlanışı etin odun ateşinin buharında tütlenmesine dayanıyor. Büryan kebabının hazırlanması oldukça yorucu ve sabır isteyen bir işlemdir. Etin yeterince pişmesi için gereken sürede sabırsız davranılmaması gerekir. Pişen etten geriye kalan sadece üçte birlik bölümüdür. Kızdırılmış kuyuda pişirilen büryan genellikle yazın tercih edilir.

Büryan kebabı için Anadolu'nun çoğu yerinde yapılan tandır kebabından farklı olarak, Hevur adı verilen erkek keçi eti kullanılmaktadır. Eğer bu bulunmazsa, erkek koyun eti tercih edilir. Bu kebabın hazırlanması için kullanılan tandır ise ham toprakta açılan 2,5 metre derinliğindeki çukurun ağzı 45 cm çağında, dibinin genişliği ise 125 cm kadardır. Büryan kebabı hazırlanırken nazikçe etin çevresindeki yağlar kopmayacak şekilde bıçakla kat kat alınarak, ayrılır. Yıkanan et ince tuzla iyice tuzlanır.
Üst kısma daha çok tuz sürülür. Bunun kararını büryancılar gayet iyi bilir. Bu şekilde hazırlanan Büryan kebabında etin besin maddeleri kaybolmadığı için, et oldukça besleyici olur.

Büryan kebabı nasıl yapılır?


Büryan hazırlamak için önce iç organları alınan kuzuyu ortalama 2-3 metre derinliğinde olan ve çamurla kaplı olan, kapağı kapatılan bir kuyuda odun ateşinde pişirmek gerekir. Çamurla kaplı olan kuyu hiç havayla temas etmemelidir. Kuzu ise bir çengele asılmalıdır. Bu şekilde pişirilen et askıda satışa sunulmaktadır. Askıdaki et pişerken altında bakır bir kazan olur. Buraya kemikli etlerde konur. Kazanda etler pişerken, etin buharıyla askıdaki kuzu da pişer. Askıda olan et pişerken aşağıdaki etlerin üzerine yağları damlar. Bu nedenle askıdaki etle, kazandaki etler aynı zamanda pişer. Yaklaşık 2-2,5 saat sonra kemiksiz etler, 3-3,5 saat sonra da kemikli etler dışarı alınır. Daha sonra büryan kebabı sıcak olarak servis edilir. İstenen miktarda et tartılarak, yanında etli pide ile, hafif tuzlanır ve ısıtılarak servis edilir. Satışta kuzu etti kemikli ve kemiksiz olarak, aynı zamanda yağlı, yağsız ya da orta yağlı etler olarak ayrılır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 21:46:20
Büryan Kebabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Büryan Kebabı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Büryan Kebabı"
Eyvallah iyiymiş
Baaddin . 28.05.2017

Şiş Kebap Sosu

Şiş Kebap Sosu, et yemeklerinden olan şiş kebaplarının daha da lezzetli olması amacıyla belirli besin maddeleriyle marine edilmesi işlemiyle elde edilen kıva...
Devamını Oku

Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı

Kuşbaşı etli patlıcan kebabı, pilavların yanına çok yakışan bir yemek tarifidir. Tencerede güveçte ya da fırında yapılabilir. Sizin imkânlarınıza ve tercihle...
Devamını Oku

Zırh Kebabı

Zırh kebabı, Adana yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap türünü diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yapımı esnasında kullanılan ettir. Bu e...
Devamını Oku

Kebap Sosu

Kebap sosu, kebabın lezzetine lezzet katan bir unsurdur. Sos bazı kebapların olmazsa olmazıdır. Bazı kebaplar vardır ki üzerindeki sos olmadan başlı başına b...
Devamını Oku

Fırında Çöp Şiş Kebap

Fırında Çöp Şiş Kebap, Türk mutfaklarının olmazsa olmazları kebap çeşitleridir. Bunlardan biri de fırında çöp şiş kebaptır. Büyük küçük herkesin seve se...
Devamını Oku

Filiz Kebabı

Filiz KebabıFiliz kebabı oldukça lezzetli bir yemektir ve sunumu da oldukça güzeldir. Yemeklerde misafirlerinize sunabileceğin...
Devamını Oku

İskender Kebap Sosu

İskender kebap sosu, herkesin evinde rahatlıkla hazırlayabileceği kolay bir sostur. Evde hazırlanan bu iskender kebap sosu lokantalarda yediklerimizi aratmay...
Devamını Oku

Abugannuş Kebap

Abugannuş Kebap, patlıcan ve etin müthiş uyumu az rastlanır lezzetlerden bir tanesidir. Abugannuş kebabın kokusu sizi mest etmeye yeter. Köz patlıcanın ...
Devamını Oku

Fırında Adana Kebap

Fırında Adana Kebap, yapması kolay ve pratiktir. Lokanta da yediğiniz veya bir misafirlikte denk gelip yediğiniz kebapları artık sizde evinizde çok basi...
Devamını Oku

Adana Şiş Kebap

Adana şiş kebap; kebap çeşitleri içerisinde belki de en gözde yere sahip olan kebap türlerinden bir tanesidir. Adana kebap adı üzerinde Adana İline ait lezze...
Devamını Oku

Kuzu Kebabı

Kuzu kebabı; Eski çağlarda insanların yerleşik düzene geçtikleri ve ateşi buldukları zamandan bugüne kuzu kebabı yapılıp yenilmektedir. İlkel fırınlar icat e...
Devamını Oku

Güveçte Patlıcan Kebabı

Güveçte patlıcan kebabı, güveçte patlıcan kebabı kolay olarak yapılan yemek tariflerindendir. Kısa sürede malzemeler hazırlanır güvece eklenir ve fırına veri...
Devamını Oku

Sırık Kebabı

Sırık kebabı, Kuzu ya da oğlak eti sırığa takılarak çevirilerek pişirildiği için bu kebabın adına sırık kebabı denir. Bu sırık kebabı zahmetl...
Devamını Oku

Adana Kebap Nasıl Yapılır

Adana kebap nasıl yapılır, Adana kebap Adana yöresine özgü olan fakat hemen hemen ülkemizin bütün bölgelerinde severek yenilen bir yemektir. Acı sevenle...
Devamını Oku

Urfa Kebap

Urfa kebap, bilindiği gibi günümüzde tüm ülkede çok sevilen kebap türleri arasında yer almaktadır. Çok eski zamanlarda ilk olarak Urfa'da yapılmış olan bu mü...
Devamını Oku

Mengen Kebabı

Mengen kebabı, adından da anlaşılacağı gibi Bolunun Mengen ilçesi ile özleşmiş bir kebap çeşididir. Bolu Mengen toprağın yeşile insanın yemeğe doyduğu bir y...
Devamını Oku

Kuyu Kebabı

Kuyu kebabı özel misafirler için hem çok lezzetli hem de zamanınızı almayan bir et yemeğidir. Hazırlama süresi oldukça kısa oluyor. Ama pişirme süresi b...
Devamını Oku

Karışık Kebap

Karışık Kebap, özellikle Adana Urfa Antep civarlarında oldukça fazlaca yapılan ve halk arasında sevilerek tüketilen kebap mangalda özellikle meşe odunu ile p...
Devamını Oku

Lokma Kebabı

Lokma Kebabı, kebabının lezzeti ile meşhur bir ülkeyiz ve lokma kebabı bu lezzetler arasında yer almakta. Lokma kebabının yapılışı biraz zahmetli ama ta...
Devamını Oku

Cağ Kebabı

Cağ kebabı, Türk mutfağına, eski zamanlarda Kıpçak Türkleri zamanında giren çağ kebabı bir diğer ismi de yatık kebap olarak bilinir ve Artvin ve Erzurum insa...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şiş Kebap Sosu
Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı
Zırh Kebabı
Kebap Sosu
Fırında Çöp Şiş Kebap
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024