Yufka Kebabı
Yufka kebabı, bu kebap tarifi rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tarif. Az zamanda hazırlanabilmesi ve gerek duyulduğunda esas yeme olarak da kullanılabilmesi tarifin artı özelliklerinden bazılarıdır. Püf noktası vermek gerekirse; Kesilen yufkaları 2 yumurta sarısı, 250 gr süt ve 100 gr yağ karışımına batırıp, ardından yapılan iç konularak pişirirseniz ek olarak lezzetli olabilir.
Yufkasını hazırlamak için- 3 yufka
- 1 yumurta
- 1 bardak sıvı yağ
İç malzemeleri- 900 gr koyun eti
- 150 gr domates veya bir yemek kaşığı tuzsuz domates salçası
- 500 gr soğan (5 orta boy)
- 40 gr tereyağı
- Bir.5 bardak su
- 1 demet maydanoz
- Kekik, tuz, karabiber
Yufka Kebabı Nasıl Yapılır?
Yağ, minik doğranmış soğan, kemiksiz 2-3 santim boy ve 1/2 santim eninde ince uzun doğranmış el bir tencerede kapağı kapalı ve arada bir karıştırılarak ona ateşte 15-20 dk pişirilir. Suyunu çekince 10 dk ek olarak karıştırılarak kavrulur. Tuz, doğranmış domates veya salça eklenir. Kapak kapatılarak ortadan az ateşte bir.5 saat pişirilir. Pişen ellere 1/2 ay biçimde ince doğranmış soğanlar eklenir ve güzelce karıştırılır. Et yağına kalıncaya denli 1/2 saat pişirilir. Karabiber, kekik, kıyılmış maydanoz katılarak bir ek olarak karıştırılır. Ateşten alınıp soğuması amaçlı bir tarata bırakılır. Böylece lalaş içi derlenmiş olabilir. Üç yufka üst üste koyulur ve tam ortalarından dörde kesilerek 12 eşil parçaya bölünür.
Bölünmüş her yufka parçasının ortasına 10 santim uzunluğu yaklaşık olarak da ve az dağılmış takdirde soğumuş talaş içinden yerleştirilir. Yufkanın kenarları amaçlı üst kısmına gerçek bohça katlar benzeri kapatılır. Eşit büyüklükte, minik bohçacıklar ortaya getirilir. İçin üst kısmına kalkınan her yufkanın üst kısmına çırpılmış yumurta sürülerek yufkaların birbirine yapışması sağlanır. Tüm yufkalar sarıldıktan ardından kızgın çiçek yağında diğer tarafları da çevrilerek kızartılır. Bir tabağa alınarak servis yapılır.
Püf noktaları- Çoğu vakit basit meydana geldiği amaçlı yufka ile börek yerine getirmek seçim edilir. Yapması kolaydır evet. Ama şayet püf noktalarını bilirseniz bununla birlikte da çok fazla da lezzetlidir.
- Örneğin yufka ile yapacağınız böreklerin üst kısmına süreceğiniz bir yalnızca eritilmiş margarin ve sütten meydana gelen bir karışım ile çok fazla ek olarak lezzetli duruma getirebilirsiniz.
- Ya da yufka ile yaptığınız börekleri, fırına vermeden öncesinde sade soda ve yumurtadan meydana gelen bir karışımı sürmeniz, böreklerinizi narin ve bununla birlikte çok fazla ek olarak kabarmış yapacaktır.
- Sadece süt ile yufkaları ıslatmak dahi, böreklerinizin lezzetine lezzet katacaktır.
- Fırına verirken üst kısmına yumurta sarısı sürerek, enfes kızarmış börekler yapabilirsiniz. Bir de üst kısmına susam ve çörek otu ile süslediğiniz de hem bir görünüşü hem bir de lezzeti ile nihai derece gevrek olacaklardır.
- Yumurta sürmek istemiyorum diyorsanız veya yumurtanız kalmadı ise yoğurt sürerek de böreklerinizi nar benzeri kızarmış takdirde pişirebilirsiniz.
- Arzu ederseniz, böreğinizi fırına sürmeden öncesinde, buzdolabında bir zaman bekletebilirsiniz. Bu yol de böreklerinizin çok fazla ek olarak gevrek olmasını sağlayacaktır.
- Ama sakın unutmayın. Pişirme süreniz ve fırınınız sıcaklığı çok fazla mühim. Bu yüzden böreğinize, malzemenize yönelik fırınınızın sıcaklığını ayarlayın.
20.01.2024 14:15:49
Yufka Kebabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|