Mengen Kebabı
Mengen kebabı, adından da anlaşılacağı gibi Bolunun Mengen ilçesi ile özleşmiş bir kebap çeşididir. Bolu Mengen toprağın yeşile insanın yemeğe doyduğu bir yerdir. Mengen aşçıları ve yemekleriyle ünlü bir ilçemizdir. Dünyaca ünlü Mengenli aşçılar yurt içinde ve yurt dışında Türkiye mutfağını en iyi şekilde temsil edip tanıtmaktadırlar. Mengen mutfağının ve aşçılarının ünü Osmanlıya dayanmaktadır.
Öyle ki Mustafa Kemal Atatürk'ün aşçısı da Mengenliydi. Mengen aşçılar festivali kültür ve turizme katkısı açısından büyük önem taşımaktadır. Mengen'in köylerinde hemen hemen her evin bahçesinde toprak tandır veya tuğla fırın bulunmaktadır. Mengen yemek kültürüne oldukça fazla önem veren bir ilçedir. Oldukça fazla yemek ve kebap çeşitli bulunmaktadır. Mengen kebabı bunlardan sadece bir tanesidir. Mengen kebabı Bolu'da bulunun hemen hemen her restoran ve lokantalarda bulup tatmak mümkündür.
Mengene özgü bazı yemekler- Tavuklu Mengen pilavı,
- Taze fasulyeli Mengen çorbası,
- Yedi göller Mengen kebabı,
- Mengen sütlü oymac çorbası,
- Sakız bakla Mengen çorbası,
- Mengen usulü krep,
- Mengen kuzu güveç,
- Mantarlı Mengen mantısı,
- Küllü çörek Mengen kömbesi,
- Keşli cevizli Mengen eriştesi,
- Kaymaklı Mengen höşmerim,
- Ispanaklı Mengen katmeri,
- Gırma Mengen böreği,
- Balkabakli Mengen gözlemesi,
- Kaldırık Mengen dolma,
Mengen kebabı
iv>- 500 gr kuş başı et,
- 3 Adet orta boy patates,
- 3 adet havuç,
- 1 adet kuru soğan,
- 1 avuç bezelye 150 gr,
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar,
- 3 çorba kaşığı tereyağı,
- 1 tatlı kaşığı pul biber,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- Kızartması için sıvı yağ,
Beşamel sosu için- 1,5 su bardağı süt,
- 2 çorba kaşığı tepeleme un,
- 2 çorba kaşığı margarin,
- Arzu edildiği kadar tuz,
Soğanları küçük doğrayıp tereyağı ile kavuruyoruz. Küçük kuşbaşı şeklinde doğradığımız etleri de ilave edip bir güzel kavuruyoruz. 3 bardan sıcak su ilave edip yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakıyoruz. Diğer tarafta sebzeler kuş başı şeklinde doğranıp kızartılıp cam tepsiye alıyoruz. Pişen etleri kızarttığımız sebzelerle baharatlarla karıştırıp bir porsiyonluk kâseye alıyoruz. Kaşık yardımıyla iyice bastırdığımız Mengen kebaplarını bir tepsiye ters çeviriyoruz. Kebapların üzerine beşamel sosu gezdirip 200 derece önceden ısıttığımız fırında 10 dk pişirip üzerine kaşar rendesi serpiyoruz sonra tekrar fırına sürüp üstü kızarana kadar bekletiyoruz. Fırından çıkardığımız Mengen kebabını sıcak servis yapalım.
Beşamel sosu nasıl yapılır?
3 kaşık tereyağı tavaya alınıp ocakta eritilir üzerine 3 kaşık un ilave edip kavrulur Pembeleştirilmeden kavurduğumuz unun üzerine azar azar süt ilave edip muhallebi kıvamına gelinceye kadar kaynatıp tuz ilave edip ocaktan indiriyoruz.
19.01.2024 17:31:03
Mengen Kebabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|