Kebap Türleri

Kebap türleri; açısından en fazla çeşide sahip olan ülke Türkiye'dir. Ülkemizde kırmızı et ve bu et çeşidi ile yapılan birbirinden zengin yemek türü bulunmaktadır. Hatta her yörenin mutlaka bir çeşit kebabı bulunmaktadır. Aslında kebaplarda kullanılan malzemeler özü itibariyle aynı olsa da yapılış şekli çok farklı olduğundan lezzetleri de farklılık arz etmektedir.
Kebap zengini yöremiz Güneydoğu Anadolu mutfağı ve Adana ilidir. Bu şehirler yolunuz düştüğünde kebaplarını denemeden ayrılmayın.

Türk mutfağına ait kebap türleri nelerdir?

  • Adana kebap: Adana yöresine ait olan bu kebap kıyma ile yapılmaktadır. Adana kebap Urfa kebap olarak bilinen kebaba şekil olarak çok benzemekle birlikte daha acılı yapıldığı için lezzetleri farklıdır. Etin özel yerinden elde edilen kıyma şişe sarılır ve odun ateşinde pişirilir. Yanında bulgur pilavı közlenmiş sebzelerle birlikte servis edilir.
  • Orman kebabı: Orman kebabı diğer kebaplardan oldukça farklı bir et yemeğidir. Orman kebabı evde de kolaylıkla pişirilebilir. Kuşbaşı et kızartılmış patatesten yapılan kebap içerisinde biraz suda bulunur. Bu nedenle daha çok pilav ve lavaş ile yenilir.
  • Patlıcan kebap: Patlıcan kebap Gaziantep iline ait bir kebap çeşididir. Güneydoğu Anadolu'da özellikle kış mevsimlerinde çok sık tercih edilen bu kebap türünü kendi imkânlarınız ile evde hazırlayarak pişirmek için fırına gönderebilirsiniz. Patlıcan kebabı patlıcan ve özel olarak hazırlanan kıymadan yapılan köftelerden hazırlanır.
    Köfte ve patlıcanlar tepsiye örüntülü bir şekilde dizilir aralarına da mutlaka biber ve domates yerleştirilir. Patlıcan kebap kuru bir yemektir. Patlıcan kabukları soyulmadan kullanıldığı için közda bu kısmları yanar ve yenilirken mutlaka soyulması gerekir.
  • Çağ kebabı: Erzurum iline ait çok özel ve lezzetli bir kebap çeşididir. Çağ şişe verilen bir isimdir. Bütün olarak yapılan kebap sunum aşamasında özel olarak imal edilen çağlara takılır ve lavaş ile servis edilir. Eğer yolunuz Erzurum iline düşerse siz şişleri lavaşa sıyırıp boşalan cağları kenara koydukça devamı sürekli gelir. Doyduğunuzda mutlaka garsona bu durumu belirtmeniz gerekir.
  • Çökertme kebabı: Çökertme kebabı biraz daha hafif bir kebaptır. Aslında çökertme kebabında kullanılan et bildiğimiz et dönerdir. Servis tabağının altına çıtır çıtır pişirilmiş patates üzerine ise bu et döner ve yoğurt dökülerek servis edilir. Hatta bazı yerlerde patates yerine cips bile kullanıldığı olur.
  • Tepsi kebabı: Hatay iline ait kebap türlerinden birisidir. Yine kıyma kullanılarak yapılır. Kıyma tepsinin içerisine yayılır ve üzerine patates dilimleri ve sebze dizilerek fırında salçalı su eşliğinde pişirilir.
20.01.2024 11:44:26
Kebap Türleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kebap Türleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Kebap Türleri"
Merhab yoğurt ile yapılabilen bir kebap türü var mıdır? Kızım kebap yemiyor ancak yoğurdu çok seviyor eğer yoğurtlu kebap yaparsam yer diye düşünüyorum
Bayazıd . 19.09.2018 21:04:38
Ciğer kebabından bahsetmemişsiniz çok ayıp bukadar seven varken ciğerin terbiyesi için hangi baharatlar kullanılmalıdır?
Hasan Safa . 04.09.2018 19:26:09

Şiş Kebap Sosu

Şiş Kebap Sosu, et yemeklerinden olan şiş kebaplarının daha da lezzetli olması amacıyla belirli besin maddeleriyle marine edilmesi işlemiyle elde edilen kıva...
Devamını Oku

Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı

Kuşbaşı etli patlıcan kebabı, pilavların yanına çok yakışan bir yemek tarifidir. Tencerede güveçte ya da fırında yapılabilir. Sizin imkânlarınıza ve tercihle...
Devamını Oku

Zırh Kebabı

Zırh kebabı, Adana yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap türünü diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yapımı esnasında kullanılan ettir. Bu e...
Devamını Oku

Kebap Sosu

Kebap sosu, kebabın lezzetine lezzet katan bir unsurdur. Sos bazı kebapların olmazsa olmazıdır. Bazı kebaplar vardır ki üzerindeki sos olmadan başlı başına b...
Devamını Oku

Fırında Çöp Şiş Kebap

Fırında Çöp Şiş Kebap, Türk mutfaklarının olmazsa olmazları kebap çeşitleridir. Bunlardan biri de fırında çöp şiş kebaptır. Büyük küçük herkesin seve se...
Devamını Oku

Filiz Kebabı

Filiz KebabıFiliz kebabı oldukça lezzetli bir yemektir ve sunumu da oldukça güzeldir. Yemeklerde misafirlerinize sunabileceğin...
Devamını Oku

İskender Kebap Sosu

İskender kebap sosu, herkesin evinde rahatlıkla hazırlayabileceği kolay bir sostur. Evde hazırlanan bu iskender kebap sosu lokantalarda yediklerimizi aratmay...
Devamını Oku

Abugannuş Kebap

Abugannuş Kebap, patlıcan ve etin müthiş uyumu az rastlanır lezzetlerden bir tanesidir. Abugannuş kebabın kokusu sizi mest etmeye yeter. Köz patlıcanın ...
Devamını Oku

Fırında Adana Kebap

Fırında Adana Kebap, yapması kolay ve pratiktir. Lokanta da yediğiniz veya bir misafirlikte denk gelip yediğiniz kebapları artık sizde evinizde çok basi...
Devamını Oku

Adana Şiş Kebap

Adana şiş kebap; kebap çeşitleri içerisinde belki de en gözde yere sahip olan kebap türlerinden bir tanesidir. Adana kebap adı üzerinde Adana İline ait lezze...
Devamını Oku

Kuzu Kebabı

Kuzu kebabı; Eski çağlarda insanların yerleşik düzene geçtikleri ve ateşi buldukları zamandan bugüne kuzu kebabı yapılıp yenilmektedir. İlkel fırınlar icat e...
Devamını Oku

Güveçte Patlıcan Kebabı

Güveçte patlıcan kebabı, güveçte patlıcan kebabı kolay olarak yapılan yemek tariflerindendir. Kısa sürede malzemeler hazırlanır güvece eklenir ve fırına veri...
Devamını Oku

Büryan Kebabı

Büryan kebabı, ülkemizin her yerinde yapılan, ancak en fazla Siirt ve Bitlis yöresinde bilinen et yemeğidir. Ancak Siirt ve Bitlis yöresinde yapılan biryan k...
Devamını Oku

Sırık Kebabı

Sırık kebabı, Kuzu ya da oğlak eti sırığa takılarak çevirilerek pişirildiği için bu kebabın adına sırık kebabı denir. Bu sırık kebabı zahmetl...
Devamını Oku

Adana Kebap Nasıl Yapılır

Adana kebap nasıl yapılır, Adana kebap Adana yöresine özgü olan fakat hemen hemen ülkemizin bütün bölgelerinde severek yenilen bir yemektir. Acı sevenle...
Devamını Oku

Urfa Kebap

Urfa kebap, bilindiği gibi günümüzde tüm ülkede çok sevilen kebap türleri arasında yer almaktadır. Çok eski zamanlarda ilk olarak Urfa'da yapılmış olan bu mü...
Devamını Oku

Mengen Kebabı

Mengen kebabı, adından da anlaşılacağı gibi Bolunun Mengen ilçesi ile özleşmiş bir kebap çeşididir. Bolu Mengen toprağın yeşile insanın yemeğe doyduğu bir y...
Devamını Oku

Kuyu Kebabı

Kuyu kebabı özel misafirler için hem çok lezzetli hem de zamanınızı almayan bir et yemeğidir. Hazırlama süresi oldukça kısa oluyor. Ama pişirme süresi b...
Devamını Oku

Karışık Kebap

Karışık Kebap, özellikle Adana Urfa Antep civarlarında oldukça fazlaca yapılan ve halk arasında sevilerek tüketilen kebap mangalda özellikle meşe odunu ile p...
Devamını Oku

Lokma Kebabı

Lokma Kebabı, kebabının lezzeti ile meşhur bir ülkeyiz ve lokma kebabı bu lezzetler arasında yer almakta. Lokma kebabının yapılışı biraz zahmetli ama ta...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şiş Kebap Sosu
Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı
Zırh Kebabı
Kebap Sosu
Fırında Çöp Şiş Kebap
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024