Çentik Kebabı

Çentik Kebabı, Hakkari yöresine ait olan çentik kebabının asıl adı çeltik kebabı olsa da çoğu yerde çentik kebabı olarak bilinmektedir. Hakkari ve çevresinde oldukça beğenilen ve çok lezzetli olan çentik kebabının yapılışı biraz zahmetli olsa da tadı da aynı şekilde buna değer niteliktedir. Çentik kebabının malzemeleri ve yapılışı ise
şu şekildedir;

Çentik kebabı İçin Gerekli Olan Malzemeleri

  • 100 gram kıyma
  • 3 adet orta boy patlıcan
  • Bir adet kırmızıbiber
  • 3 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet yeşilbiber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Göz kararı tuz
  • Göz kararı karabiber
  • Göz kararı kekik
  • Göz kararı sıvı yağı

Çentik Kebabının Sosu için

  • 1 kâse yoğurt
  • 3 ya da 4 diş sarımsak

Çentik kebabı Nasıl Yapılır?


Çentik kebabını hazırlamak için ilk olarak, üç adet orta boy patlıcan alınır ve yıkanıp kurutulduktan sonra ocağın üzerinde közlenir. Patlıcanları közleyince kabukları soyulup, küp-küp doğranır. Daha sonra, 1 adet kırmızıbiber de yıkanıp kurulanır ve aynı şekilde közlendikten sonra küp-küp doğranır. Orta boy bir tava alınır ve içerisine göz kararı sıvı yağı koyulur. Bir adet orta boy kuru soğan alınır ve soyulduktan sonra küp-küp doğranarak tavaya eklenir. Ardından, bir adet yeşilbiber de yıkanıp küp-küp doğranır ve tavaya eklenir. Soğan ve yeşilbiber orta ateşte ara ara karıştırılarak kavrulur.
Soğanlar pembeleşince içine 1 tatlı kaşığı domates salçası eklenir ve bir süre daha kavurma işlemine devam edilir. Daha sonra, tavaya göz kararı tuz, göz kararı kekik ve yine damak zevkine göre göz kararı karabiber de eklenir ve ocağın altı hafif kısılır. Daha sonra tavaya önceden közlenip doğranmış olan kırmızıbiber ve patlıcanlar da ilave edilir ve karıştırıldıktan sonra 2 ya da 3 dakika daha kavrulması beklenir. Üç adet orta boy patates alınarak soyulduktan sonra ince ince dilimlenir. Bir tavanın içine kızartma yağı koyulur ve dilimlenmiş patatesler bu tavaya alınarak orta ateşte kızartıldıktan sonra, patatesler ayrı bir yere alınır. 3 ya da 4 diş sarımsak soyulup rendeledikten sonra bir kâse yoğurdun içerisine eklenir ve karıştırılır. Bir tavanın içine 1 yemek kaşığı sıvı yağı koyulur ve ocağa alınır. İçine 100 gram kıyma eklenir ve kıyma suyunu iyice çekene dek kavrulur. Kıymanın kavrulmasının ardından içine, damak zevkine göre göz kararı tuz, kekik ve az miktarda karabiber ilave edilir ve iyice karıştırılıp ocaktan alınır. Son olarak, dileğe göre kayık ya da geniş ve yuvarlak bir servis tabağı alınır ve ilk olarak patlıcanlı karışım olmak üzere sırası ile kızarmış patates, sarımsaklı yoğurt ve en üst kısmına da kıyma kavurması koyulur. Malzemeleri koyarken yayarak her tarafına eşit gelecek şekilde koymaya özen göstermek gerekmektedir. Hazırlanan çentik kebabı sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 01:48:21
Çentik Kebabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çentik Kebabı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Çentik Kebabı"
Özellikle babam olmak üzere ailecek kebap çeşitleri yemeye bayılırız. Neredeyse bütün kebap çeşitlerinden pişiriyoruz diyebilirim. Çentik kebabı için oldukça övguler aldım. Ben de denemek istiyorum. Çentik kebabı yapmam için almam gereken malzemeler nelerdir? Hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Bu konuda değerli yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Cemile. . 29.10.2018 18:16:01

Şiş Kebap Sosu

Şiş Kebap Sosu, et yemeklerinden olan şiş kebaplarının daha da lezzetli olması amacıyla belirli besin maddeleriyle marine edilmesi işlemiyle elde edilen kıva...
Devamını Oku

Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı

Kuşbaşı etli patlıcan kebabı, pilavların yanına çok yakışan bir yemek tarifidir. Tencerede güveçte ya da fırında yapılabilir. Sizin imkânlarınıza ve tercihle...
Devamını Oku

Zırh Kebabı

Zırh kebabı, Adana yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap türünü diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yapımı esnasında kullanılan ettir. Bu e...
Devamını Oku

Kebap Sosu

Kebap sosu, kebabın lezzetine lezzet katan bir unsurdur. Sos bazı kebapların olmazsa olmazıdır. Bazı kebaplar vardır ki üzerindeki sos olmadan başlı başına b...
Devamını Oku

Fırında Çöp Şiş Kebap

Fırında Çöp Şiş Kebap, Türk mutfaklarının olmazsa olmazları kebap çeşitleridir. Bunlardan biri de fırında çöp şiş kebaptır. Büyük küçük herkesin seve se...
Devamını Oku

Filiz Kebabı

Filiz KebabıFiliz kebabı oldukça lezzetli bir yemektir ve sunumu da oldukça güzeldir. Yemeklerde misafirlerinize sunabileceğin...
Devamını Oku

İskender Kebap Sosu

İskender kebap sosu, herkesin evinde rahatlıkla hazırlayabileceği kolay bir sostur. Evde hazırlanan bu iskender kebap sosu lokantalarda yediklerimizi aratmay...
Devamını Oku

Abugannuş Kebap

Abugannuş Kebap, patlıcan ve etin müthiş uyumu az rastlanır lezzetlerden bir tanesidir. Abugannuş kebabın kokusu sizi mest etmeye yeter. Köz patlıcanın ...
Devamını Oku

Fırında Adana Kebap

Fırında Adana Kebap, yapması kolay ve pratiktir. Lokanta da yediğiniz veya bir misafirlikte denk gelip yediğiniz kebapları artık sizde evinizde çok basi...
Devamını Oku

Adana Şiş Kebap

Adana şiş kebap; kebap çeşitleri içerisinde belki de en gözde yere sahip olan kebap türlerinden bir tanesidir. Adana kebap adı üzerinde Adana İline ait lezze...
Devamını Oku

Kuzu Kebabı

Kuzu kebabı; Eski çağlarda insanların yerleşik düzene geçtikleri ve ateşi buldukları zamandan bugüne kuzu kebabı yapılıp yenilmektedir. İlkel fırınlar icat e...
Devamını Oku

Güveçte Patlıcan Kebabı

Güveçte patlıcan kebabı, güveçte patlıcan kebabı kolay olarak yapılan yemek tariflerindendir. Kısa sürede malzemeler hazırlanır güvece eklenir ve fırına veri...
Devamını Oku

Büryan Kebabı

Büryan kebabı, ülkemizin her yerinde yapılan, ancak en fazla Siirt ve Bitlis yöresinde bilinen et yemeğidir. Ancak Siirt ve Bitlis yöresinde yapılan biryan k...
Devamını Oku

Sırık Kebabı

Sırık kebabı, Kuzu ya da oğlak eti sırığa takılarak çevirilerek pişirildiği için bu kebabın adına sırık kebabı denir. Bu sırık kebabı zahmetl...
Devamını Oku

Adana Kebap Nasıl Yapılır

Adana kebap nasıl yapılır, Adana kebap Adana yöresine özgü olan fakat hemen hemen ülkemizin bütün bölgelerinde severek yenilen bir yemektir. Acı sevenle...
Devamını Oku

Urfa Kebap

Urfa kebap, bilindiği gibi günümüzde tüm ülkede çok sevilen kebap türleri arasında yer almaktadır. Çok eski zamanlarda ilk olarak Urfa'da yapılmış olan bu mü...
Devamını Oku

Mengen Kebabı

Mengen kebabı, adından da anlaşılacağı gibi Bolunun Mengen ilçesi ile özleşmiş bir kebap çeşididir. Bolu Mengen toprağın yeşile insanın yemeğe doyduğu bir y...
Devamını Oku

Kuyu Kebabı

Kuyu kebabı özel misafirler için hem çok lezzetli hem de zamanınızı almayan bir et yemeğidir. Hazırlama süresi oldukça kısa oluyor. Ama pişirme süresi b...
Devamını Oku

Karışık Kebap

Karışık Kebap, özellikle Adana Urfa Antep civarlarında oldukça fazlaca yapılan ve halk arasında sevilerek tüketilen kebap mangalda özellikle meşe odunu ile p...
Devamını Oku

Lokma Kebabı

Lokma Kebabı, kebabının lezzeti ile meşhur bir ülkeyiz ve lokma kebabı bu lezzetler arasında yer almakta. Lokma kebabının yapılışı biraz zahmetli ama ta...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şiş Kebap Sosu
Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı
Zırh Kebabı
Kebap Sosu
Fırında Çöp Şiş Kebap
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024