Cağ Kebabı

Cağ kebabı, Türk mutfağına, eski zamanlarda Kıpçak Türkleri zamanında giren çağ kebabı bir diğer ismi de yatık kebap olarak bilinir ve Artvin ve Erzurum insanları için çok önemli bir yere sahiptir. Cağ kebabı yaklaşık olarak 300 yıldır bölgede düğün, tören ve şölenlerde beğenilerek, sevilerek yenmekte ve gelen misafirlere ikram edilmektedir.
Cağ Kebabı Erzurum'da yaklaşık 1930 yıllarında geçim sıkıntısına düşen bir kişi tarafından baraka türü bir yerde ticari olarak satılmaya başlamış, günümüze yayılarak gelmiş, Türk mutfağının en lezzetli kebapları arasında yer almaktadır.

Cağ Kebabı Malzemeleri

  • 1 adet kuzu budu (Siniri ve yağı alınmış)
  • 2 adet soğan
  • 150 gram yoğurt
  • Lavaş ekmeği
  • 5 adet domates
  • 6-8 adet yeşilbiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Cağ Kebabı Nasıl Yapılır?


Yağı ve siniri alınmış kuzu budundan, parmak kalınlığında yaprak yaprak olacak şekilde doğranır. Başka derin bir tencerede karabiber, yoğurt, tuz ve küp-küp çok küçük olacak şekilde doğranmış soğanı karıştırıp, yaprak yaprak olan etleri hazırlamış olduğunuz bu karışımda yaklaşık 1 gün bekletiyoruz. Bir günün sonunda, bekletilen yaprak halindeki etleri, kebabın özelliği olan şişlere saracak gibi takın ve yatık haldeyken ateşte çevirerek yavaş şekilde kızartın. Pişen ve kızaran kısımlarından aynı yaygın olarak bilinen dönerde olduğu gibi ince parçalar keserek, çağ kebabına mahsus ve adını kebaba veren cağ denilen küçük şişlere takarak, yine yanında ateşte pişmiş, biber, domates kuru soğan ve lavaş ekmeği ile servis yapın.

Cağ kebabının dikkat edilmesi gereken püf noktaları ise bu kebap için kullanılan etin özellikle, Doğu ve Güneydoğu yaylalarında doğal olan besinlerle beslenerek yetiştirilip, büyütülen kuzulardan elde edilmiş olması gerekir. En az bir yaşındaki kuzulardan elde edilen etin damar, sinir ve zarlardan ayıklanmalı ve bu şekilde cağ kebabı olmalıdır. Kuzu etinin yağ oranının yüzde 25 – yüzde 30 arasında olması, kebabın lezzeti açısından çok önemlidir. Ayıklanan et ise bir önceki akşamdan karabiber, tuz ve soğandan oluşan karışımla kuzunun kokmasını önler, ayrıca ayrı bir tat verir.

Bir gün dinlendirilmiş etin hazırlanan şişe takılması ve hafif bir şekilde sıkıştırılması gerekir. Şişlere takılan etler meyve ya da meşe ağacı odunu kullanılarak yakılan özel ocakta pişirilir. Ayrıca ocağın taş ya da tuğladan yapılması, Cağ kebabına kendine has olan lezzeti için çok önemlidir. Şiş, durgun ateşe tabladan yaklaşık 20 cm yükseklikte ve ateşin harlığına göre uygun bir mesafede, bunun için hazırlanmış özel düzeneğe yatık olarak konulur ve piştikçe şiş çevire çevire yavaşça pişirilir. Etin pişmesi ise renginin kırmızıdan kahverengine dönmeye başladığında, uygun pişme durumudur. Ayrıca cağ kebabı yanında, manda yoğurdu, kızarmış biber, tatlı soğan ve lavaş ekmeğiyle birlikte servis edilir.
21.01.2024 09:56:02
Cağ Kebabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Cağ Kebabı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Cağ Kebabı"
Cağ kebabını ilk kez Erzuruma gittiğimde yemiştim çok pahalıydı ama çok da lezzetliydi daha sonra evde kendim yapmak istedim ama başaramadım kuru oldu daha yumuşak ve Erzurumdaki gibi lezzetli olması için nasıl pişirmeliyim püf noktaları var mı varsa neler söyler misiniz
Ercümend . 24.10.2018 22:40:33

Şiş Kebap Sosu

Şiş Kebap Sosu, et yemeklerinden olan şiş kebaplarının daha da lezzetli olması amacıyla belirli besin maddeleriyle marine edilmesi işlemiyle elde edilen kıva...
Devamını Oku

Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı

Kuşbaşı etli patlıcan kebabı, pilavların yanına çok yakışan bir yemek tarifidir. Tencerede güveçte ya da fırında yapılabilir. Sizin imkânlarınıza ve tercihle...
Devamını Oku

Zırh Kebabı

Zırh kebabı, Adana yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap türünü diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yapımı esnasında kullanılan ettir. Bu e...
Devamını Oku

Kebap Sosu

Kebap sosu, kebabın lezzetine lezzet katan bir unsurdur. Sos bazı kebapların olmazsa olmazıdır. Bazı kebaplar vardır ki üzerindeki sos olmadan başlı başına b...
Devamını Oku

Fırında Çöp Şiş Kebap

Fırında Çöp Şiş Kebap, Türk mutfaklarının olmazsa olmazları kebap çeşitleridir. Bunlardan biri de fırında çöp şiş kebaptır. Büyük küçük herkesin seve se...
Devamını Oku

Filiz Kebabı

Filiz KebabıFiliz kebabı oldukça lezzetli bir yemektir ve sunumu da oldukça güzeldir. Yemeklerde misafirlerinize sunabileceğin...
Devamını Oku

İskender Kebap Sosu

İskender kebap sosu, herkesin evinde rahatlıkla hazırlayabileceği kolay bir sostur. Evde hazırlanan bu iskender kebap sosu lokantalarda yediklerimizi aratmay...
Devamını Oku

Abugannuş Kebap

Abugannuş Kebap, patlıcan ve etin müthiş uyumu az rastlanır lezzetlerden bir tanesidir. Abugannuş kebabın kokusu sizi mest etmeye yeter. Köz patlıcanın ...
Devamını Oku

Fırında Adana Kebap

Fırında Adana Kebap, yapması kolay ve pratiktir. Lokanta da yediğiniz veya bir misafirlikte denk gelip yediğiniz kebapları artık sizde evinizde çok basi...
Devamını Oku

Adana Şiş Kebap

Adana şiş kebap; kebap çeşitleri içerisinde belki de en gözde yere sahip olan kebap türlerinden bir tanesidir. Adana kebap adı üzerinde Adana İline ait lezze...
Devamını Oku

Kuzu Kebabı

Kuzu kebabı; Eski çağlarda insanların yerleşik düzene geçtikleri ve ateşi buldukları zamandan bugüne kuzu kebabı yapılıp yenilmektedir. İlkel fırınlar icat e...
Devamını Oku

Güveçte Patlıcan Kebabı

Güveçte patlıcan kebabı, güveçte patlıcan kebabı kolay olarak yapılan yemek tariflerindendir. Kısa sürede malzemeler hazırlanır güvece eklenir ve fırına veri...
Devamını Oku

Büryan Kebabı

Büryan kebabı, ülkemizin her yerinde yapılan, ancak en fazla Siirt ve Bitlis yöresinde bilinen et yemeğidir. Ancak Siirt ve Bitlis yöresinde yapılan biryan k...
Devamını Oku

Sırık Kebabı

Sırık kebabı, Kuzu ya da oğlak eti sırığa takılarak çevirilerek pişirildiği için bu kebabın adına sırık kebabı denir. Bu sırık kebabı zahmetl...
Devamını Oku

Adana Kebap Nasıl Yapılır

Adana kebap nasıl yapılır, Adana kebap Adana yöresine özgü olan fakat hemen hemen ülkemizin bütün bölgelerinde severek yenilen bir yemektir. Acı sevenle...
Devamını Oku

Urfa Kebap

Urfa kebap, bilindiği gibi günümüzde tüm ülkede çok sevilen kebap türleri arasında yer almaktadır. Çok eski zamanlarda ilk olarak Urfa'da yapılmış olan bu mü...
Devamını Oku

Mengen Kebabı

Mengen kebabı, adından da anlaşılacağı gibi Bolunun Mengen ilçesi ile özleşmiş bir kebap çeşididir. Bolu Mengen toprağın yeşile insanın yemeğe doyduğu bir y...
Devamını Oku

Kuyu Kebabı

Kuyu kebabı özel misafirler için hem çok lezzetli hem de zamanınızı almayan bir et yemeğidir. Hazırlama süresi oldukça kısa oluyor. Ama pişirme süresi b...
Devamını Oku

Karışık Kebap

Karışık Kebap, özellikle Adana Urfa Antep civarlarında oldukça fazlaca yapılan ve halk arasında sevilerek tüketilen kebap mangalda özellikle meşe odunu ile p...
Devamını Oku

Lokma Kebabı

Lokma Kebabı, kebabının lezzeti ile meşhur bir ülkeyiz ve lokma kebabı bu lezzetler arasında yer almakta. Lokma kebabının yapılışı biraz zahmetli ama ta...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şiş Kebap Sosu
Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı
Zırh Kebabı
Kebap Sosu
Fırında Çöp Şiş Kebap
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024