{ "title": "Zırh Kebabı", "image": "https://www.kebap.gen.tr/images/zirh-kebabi.jpg", "date": "20.01.2024 06:36:33", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "Zırh kebabı, Adana yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap türünü diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yapımı esnasında kullanılan ettir. Bu et doğal bir yerde kendine özgü bir yapıya sahip alanların yaylalarında yetiştirilen erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim biçimleri ve işinde ustalığa sahip kişilerce yapılması da ciddi değişiklikler katmaktadır. Kalori açısından diğer et türlerinde olduğu gibi yüksek kalori değerine sahiptir. Fakat içerisine az miktarda yağ eklenmesi ile kalori değeri daha alt seviyeye çekilebilmektedir. Özellikle yaz aylarında mangal partilerinde çoğunlukla tercih edilebilen bir kebap türüdür. Özellikle etle beslenen bireylerce sıklıkla tercih edilmektedir. Misafirlere de güzel bir ikram olarak sunulabilmektedir. Bol acılı seven kişilerce içeriği de acılı olarak oluşturulabilmektedir. Özellikle Adana yöresinde acılı şalgam ile uyumlu bi biçimde tüketilmektedir. Ekmek arasına sarılıp yendiği için tek başına gayet doyurucu bir lezzettir.

Not: bu kebap çeşidi asla dana eti ile yapılmamaktadır.

Zırh Kebabı Malzemeleri
Zırh Kebabı Nasıl Yapılır?

Yayla ortamında doğal bir biçimde yetiştirilmiş, en küçük bir yaşında erkek koyundan elde edilmiş olan et, yağlarından sinirlerinden damarlarından ve zarlarından iyice temizlenir. Tüm sinir ve fazlalıklarından temizlenen et parçalara bölünerek bir gün dinlendirme işlemine tabi tutulur. Bir gün dinlenen et zırh adı verilen iki el yardımı ile kullanılan bıçakla iyice kıyılır. Bu zırhın iyice keskin olması çok önemlidir. Çünkü keskin değilse et kıyılmaz sadece ezilir bu da suyunu salmasına ve lezzet kaybetmesine sebep olmaktadır.

Kıymış olan etin %15'i oranında kuyruk da zırhla kıyılır. Kıyılan bu et ile kuyruk yağı, binde üç ile sekiz arasında (En uygunu binde beş) acılı kırmızı pul biber ve tuz eklenerek bir güzel yoğrulur. Bu karışım Adana kebabının ana malzemelerini oluşturmaktadır. Bu karışıma kırmızı taze biber, sarımsak ve acı yeşil taze biber de doğranarak katılabilir. Bu karışım tekrar karıştırılarak iyice birbirine yedirilir. Yedirilen bu karışım üçüncü kez zırhtan geçirilir. Hazır hale gelen karışım 0,5 cm kalınlığında, 3 cm eninde 90-120 cm uzunluğunda şişlere geçirilerek yapılmalıdır. Bu şişler demirden olmalıdır. Alüminyum ve çelikten olmamalıdır. Çünkü çelik ve alüminyum fazla ısınarak etin iç kısmının fazla kurumasına sebep olmaktadır.

Karışım bu şişlere sıvar gibi saplanır ve saplama sırasında eller suya batırılarak şiş üzerine geçirilen et iyice sıvazlanır. Bu sıvazlama işi etin şişten kopmaması için yapılmaktadır. Ele sürülen su az olmalıdır zira çok su etin haşlanmasına sebep olmaktadır. Bu haşlanma işlemi de kebabın tadının bozulmasına sebep olmaktadır. Tek kişilik bu kebap 180 gramdır.

Pişirme ateşi ise alevsiz, durgun ve korlu meşe kömürü ateşinde olmalıdır. Pişirme işlemi etin kırmızı renginden koyu kahverengiye dönmesine kadar sürmektedir. Pişirme esnasında en çok dikkat edilecek husus şişlerin sık sık çevrilmesidir. Kuyruk yağının damlayan yağları da bide ekmek batırılarak alınır. Bu yağ alma işlemi yapılmaz ise yağ ateşe değip yanar ve etin pişme kalitesini bozar. Servisi de genellikle közlenmiş domates, biber ve sumaklı soğan salatası ile yapılmaktadır. Tercihe göre ezme de ikram edilebilir. Ayranla yemeyi tercih edenler olduğu gibi acılı şalgam suyu tercih edenler de mevcuttur.

Afiyet olsun.
" } ] }