{ "title": "Tire Kebabı", "image": "https://www.kebap.gen.tr/images/tire-kebabi.jpg", "date": "22.01.2024 00:55:00", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Tire kebabı, tire kebabı adını İzmir'in tire ilçesinden almaktadır. Mini şişlere dizilerek yapılabilir bu nedenle çöp kebabı ya da çöp de köfte de denir. İzmir de tire pazarlarında bir buçuk iki metrelik şeritler halinde satılır. Çok doyurucu bir yemektir. Bol tereyağı ile yapılır. Tereyağı içerisinde yüzüyor desek abartmış olmayız. Et tadını tereyağına tereyağı tadını ete vererek harika bir lezzet oluşur. Tereyağına ekmeğinizi banarak yiyeceğinizden emin olabilirsiniz. Tire kebap yapmak için kullanılacak et de çok önemlidir. Tire kebabı için dananın boşluk etleri kullanılır. Boşluk etler parçalanır ve sinirleri çıkarılır. Bir kilo gram et için on beş gram kadar tuz kullanılarak kıyma hazırlanır. Etin kıyma makinesinden iki kere geçirilmesi gerekir. Ardından kıyma buzdolabına konulur bir gün bekletilir ve çıkarılıp tekrar kıyma makinesinden çekilir. Daha sonra kebap için kullanılır.

Tire kebabı yapımı için gerekli malzemeler
Tire kebabı nasıl yapılır?

Tire kebabı yapımı için gerekli özelliklere sahip kıyma alınır ve kıymanın içerisine on beş gram kadar tuz atılarak yoğurulur. Kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve çöp şişe dizilir. Tüm kıyma bu şekilde yapılır ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. İki yüz derecede kebaplar kızarıncaya kadar pişirilir. Bu sıra da tereyağı eritilir. Kebaplar kızarınca kızgın tereyağına atılır ve bir iki dakika kavrulur. Bu sırada bir servis tabağına tırnak pideler küp-küp doğranır ve üzerine köfteler ve tereyağı aktarılır. İsteğe göre domates soyulup blenderden geçirilir ve kaynatılıp üzerine dökülür. Yanına süzme yoğurt konularak servis edilir. İsterseniz de sos dökmeden sadece yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz. Ayrıca yanına söğüş biber közlemesi çoban salata gibi mezelerde ekleyerek daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
" } ] }