{ "title": "Taş Kebap", "image": "https://www.kebap.gen.tr/images/Tas-Kebap-75.jpg", "date": "21.01.2024 08:45:18", "author": "hasan günü", "article": [ { "article": "
Taş kebap yemeği genel olarak ülkemizde etin bolca tüketildiği Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sıkça tüketilmektedir. Yöre insanlarının bir kısmı geçimini çiftçilik ve hayvancılık ile sağladığı için eti bolca tüketmektedir. Taş kebabının ismi ise geçmiş zamanlarda yemeğin taş şeklinde olan ve çamurdan yapılan bir çeşit tencere içinde yapıldığından dolayı bu ismi almıştır ve taş kebabı günümüzde de hala bu isimle yapılmaktadır.

Taş Kebap İçin Malzemeleri
Taş Kebap Nasıl Yapılır?

Mevcut olan etimizin içinde kan olma ihtimaline karşı öncelikle etleri iyice yıkadıktan sonra tenceremize alıyoruz ve zeytinyağını, tuzunu da atıp, etler suyunu salıp iyice çekene kadar etlerimizi tencerede kavuruyoruz. Eğer etiniz sertse ve kolay pişmiyorsa yarım bardak sıcak suyu tenceremize ilave edip suyunu çekene kadar biraz daha pişirebilirsiniz. Pişen etlerin içine daha önceden temizleyip doğradığımız arpacık soğanları veya ince kıydığımız kuru soğanı, ince kıyılmış yeşil biberi, küçük küp şeklinde doğradığımız domatesi de tenceremize ilave ederek soğanların rengi piştiğini belli edinceye kadar 1 kaşık tereyağında kavururuz. Sonra salçayı, hafif acı olan kırmızı pul biberini ve yeteri miktarda kekiği etlerin üzerine ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar iyice karıştırıp kavuralım. Daha sonra hazırlamış olduğumuz etlerin üzerini kapatacak şekilde porselen bir tası tencerenin içine oturtalım. Tasın üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su dökelim. (Etler tasın içinde kalacağından dolayı etimiz suyun buharı ile pişecektir) Su kendini iyice çektikten sonra tencereye koymuş olduğumuz tası çıkartabiliriz. Öbür tarafta küp şeklinde doğradıktan sonra sıvı yağda kızarmış olduğumuz patatesleri bir kâğıt peçetenin üzerine alırız. (Kâğıt peçetenin üzerine almamızın sebebi, patateslerdeki yağın iyice süzülmesidir) Salçasını ilave ettiğimiz etlerimize kızarmış patatesleri garnitür olarak ilave ederiz. Etimizin üzerine hafif tuz serptikten sonra etlerin üzerini geçmeyecek şekilde tenceremize birazcık su ilave edip 10-15 dakika daha kısık ateşte pişmesini bekleyelim ve artık Taş Kebap servise hazır, afiyet olsun.

" } ] }