Sini kebabı, köfteli harç ile yapılan bir kebap çeşididir. Sini kebabı adını tepsi de pişirildiği ve yassı olduğundan dolayı almıştır. Antep ve Maraş bölgesinde sık yapılan sini kebabı her geçen gün lezzeti ile kendinden bahsettirmeye başlamıştır. Sini kebabını size önereceğimiz tarif ile kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Özel günleriniz de veya davet masalarınızda sini kebabını sofranız da yer verip sevdiklerinizden tam not alabilirsiniz.
Sini Kebabı İçin Gerekli Malzemeleri
500 gr kıyma
2 tane kuru soğan
1 tane yumurta
1 şeker kaşığı karabiber
1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 dilim ekmek içi veya iki yemek kaşığı galeta unu
1 şeker kaşığı kimyon
2 diş sarımsak
Diğer Malzemeleri
4 tane patates
2 tane iri boy domates
3 adet sivri biber
Sos için
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıcak su
1 şeker kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Sini Kebabı Nasıl Yapılır?
Sini kebabı için öncelikle verilen köfte malzemelerinden kuru soğanın kabuklarını soyun ve rende ile bir güzel rendeleyin. İçerisine aynı şekilde sarımsağı da rendeleyip ilave edin. Rendelenmiş olan malzemeleri bir karıştırma kabının içerisine alın ve üzerine ekmek içini ilave edin. Harcın içerisine kıymayı, bir tane yumurtayı, karabiberi, tuz ve kırmızı pul biberi de ilave edip karıştırmaya başlayın. Sini kebabının köftesini yaklaşık 5 dakika kadar yoğurun. Kıvama gelmiş olan kebabı buzdolabına kaldırın ve 10 dakika kadar dinlendirin. Kebabın dinlenmesi sini de düzgün durması ve tepsi de görüntüsünün bozulmaması için önemlidir.
Fırın tepsisinin her tarafına bir fırça yardımı ile sıvı yağ sürün. Ardından buzdolabında dinlenmiş olan kebabı tepsinin üzerine alın ve parmak uçlarınızı su ile ıslatıp kebabı tepsinin her tarafına yayın. Düzgün bir şekilde pürüzsüz olacak şekilde kebabı tepsiye yayın ve diğer malzemeleri hazırlamaya geçin.
Diğer malzemelerden patateslerin kabuklarını soyun ve ince olacak şekilde ay gibi dilimleyin. Dilimlenmiş olan patatesleri yıkayıp kurulayın. 3 tane iri boy sivri biberi ortanda ikiye kesin ve iç kısmını temizleyip jülyen şeklinde dilimleyin. Domateslerin kabuklarını arzuya göre soyabilirsiniz. Eğer kabuklu sevmiyor iseniz kabuklu olmasın da sakınca yoktur. Ancak biz soymayı tercih ettik. Kabukları soyulmuş olan domatesleri de ay şeklinde doğrayın.
Doğranmış olan malzemeleri de köftenin üzerine dizin. Bütün malzemeleri yerleştirdikten sonra kebabının sosunu hazırlamaya geçin. Sos için bir tane derin bir kâse alın ve içerisine bir su bardağı sıcak su ilavesi yapın. Sıcak suyun içerisine bir yemek kaşığı domates salçası, bir tatlı kaşığı biber salçası, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilavesi yapıp karıştırın. Hazır hale gelmiş olan kebabın sosunu tepsinin üzerinde bulunan malzemelere kaşık yardımıyla gezdirerek dökün. Sini kebabını 185 derecelik 5 dakika öncesinden ısınmış olan fırına gönderin. Her tarafı kızarıp pişene dek kebabı fırında pişirin. Piştikten sonra ise fırından alın ve üzerine bir tepsi kapatıp 5 dakika dinlendirin. Sürenin ardından sini kebabını kare veya üçgen şekiller de dilimleyip sunum yapın.