{ "title": "Patlıcan Kebabı", "image": "https://www.kebap.gen.tr/images/patlican-kebabi(2).jpg", "date": "19.01.2024 19:40:40", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Patlıcan kebabı, Urfa yöremizde oldukça fazla tüketilen kebap türlerinden biridir. Ancak ülkemizde çoğu yörede farklı şekillerde de yapılır. Bunun ustaları kebabı tam kıvamında ve lezzetinde hazırlar. Kebabın en önemli özelliği köftelerle birlikte yuvarlak dilimlenmiş patlıcanların uyum içinde sırayla çubuklara dizilmesiyle yapılır. Evinizde bu şekilde hazırlama olanağınız olmazsa, bunu fırında yapabilirsiniz. Aynı malzemelerle nefis bir patlıcan kebabı yapabilirsiniz. İşin doğrusu patlıcan kebaplara yakışan bir besindir. Çoğu kebap tarifinde gerek közlenerek gerekse mangalda pişirilerek, fırınlanarak patlıcan kullanılır. Kebapta kullandığınız etle, kıymayla birlikte mükemmel uyum sağlar. Bu lezzetli patlıcan kebabını evde yapmayı deneyelim. Hepinize kolay gelsin.

Patlıcan kebabı için gerekli malzemeler
Sos malzemeleri
Üzerine kullanmak için
Patlıcan kebabı nasıl yapılır?

Patlıcanları yıkayın ve alacalı soyarak yaklaşık 1 cm kalınlığında yuvarlak şekilde dilimleyin. Derin bir kâsenin içine tuzlu su hazırlayarak, patlıcanları içine yarım saat kadar bekletin. Bu esnada sizlerde kebabın köftelerini hazırlayabilirsiniz.

Yoğurma kabında kıymayı, baharatları ve tuzu köfte hamuru şeklinde yoğurun. Köfteyi patlıcanlar gibi yuvarlak şekilde hazırlayın. Yine köfteleri de buzdolabında patlıcanlar olana kadar bekletin. Daha sonra patlıcanları suyun içinden alarak süzün. Fırın tepsisinin içine bir adet patlıcan, 1 adet köfte olmak üzere dizin. Bunları dikine şekilde yerleştirin. Hepsini alabilecek boyda tepsi kullanırsanız, daha görsel bir kebap hazırlarsınız.

Şimdi zeytinyağını kızdırarak domates salçasını kokusu çıkana kadar kavurun. İçine 2 su bardağı suyu koyarak, tuzunu da atın. Sos kaynayınca, bunu patlıcanların üzerine dökün. Su yeterli gelmezse biraz daha ilave edebilirsiniz. Tepsinin üzerine arpacık soğanları, uzun dilimlediğiniz sarımsakları, dilimlenmiş domates ve yeşil biberleri sıralayın. En son olarak tepsinin ağzını alüminyum folyo ile kapatın. Bunu önceden 200 derecede ısıttığınız fırına sürün. Yaklaşık yarım saat sonra patlıcan kebabının pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer köfteler ve patlıcanlar iyice yumuşadıysa, folyoyu çıkararak patlıcan kebabının üzerinin kızarması için bir 10 dakika daha fırında bekletin. Daha sonra servis tabağına aldığınız patlıcan kebabını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }