{ "title": "Kebap", "image": "https://www.kebap.gen.tr/images/kebap.jpg", "date": "20.01.2024 14:22:58", "author": "yelda öztürk", "article": [ { "article": "Kebap, ülkemizin en çok tanınan lezzetlerindendir. Kebap kelimesi Arapça da \"pişmiş et \" anlamına gelir. Genellikle kuzu veya dana eti kullanılarak yapılır. Urfa, Adana, beyti kebabı, orman kebabı, tas kebabı, patlıcan kebabı, cağ kebabı gibi örnekler vermekle birlikte mutfağımız kebap çeşitliliği bakımından oldukça zengindir.

Kebap deyince akıllara ızgarada veya mangal da pişmiş kuru et akla gelse de tas kebabı gibi sulu yemek olanları da vardır.

Tas kebabı, Osmanlı mutfağından olup bakır bir tas içerisinde yapılan kebap türüdür. Kuş başı şeklinde doğranmış kuzu etinin çeşitli baharatlarla harmanlanmasıyla yapılır. Anadolu'da genellikle düğünlerde verilir.

Urfa kebabı, Şanlıurfa iline ait meşhur bir yemek kebaptır. Zırh denilen satırla doğranmıs koyun kıymasından yapılır.

Beyti kebabı da yine Urfa'ya ait bir kebaptır. Sarma şeklinde yapılır. Dana kıymadan yapılan köfteler lavaş ya da yufkanın içine sarılarak özel sosuyla servis edilir. Cağ kebabı, Erzurum iline ait bir lezzettir. Bir diğer adı da oltu kebabı olup kuzu veya keçi etinden yapılır. Cağ adı verilen şişlere dizilerek odun ateşinde pişirililir. Adını cağ şişinden almıştır. Erzurum'um Tortum ve Ardahan'ın Yusufeli ilçelerinde bico olarak adlandırılmaktadır.

Orman kebabı, Bolu iline ait bir diğer leziz kebaptır. Kuşbaşı doğranmış dana eti ve patates, bezelye, havuç gibi sebzelerin harmanlanmasıyla yapılan bir diğer enfes kebaptır.

Yukarıda bahsedilen kebaplar ülkenizdeki illerle özdeşleşmiş kebaplardan yalnızca birkaçıdır. Türkiye'nin her yerinde bu kebaplara ulaşabilirsiniz.
" } ] }