Kebap türleri; açısından en fazla çeşide sahip olan ülke Türkiye'dir. Ülkemizde kırmızı et ve bu et çeşidi ile yapılan birbirinden zengin yemek türü bulunmaktadır. Hatta her yörenin mutlaka bir çeşit kebabı bulunmaktadır. Aslında kebaplarda kullanılan malzemeler özü itibariyle aynı olsa da yapılış şekli çok farklı olduğundan lezzetleri de farklılık arz etmektedir. Kebap zengini yöremiz Güneydoğu Anadolu mutfağı ve Adana ilidir. Bu şehirler yolunuz düştüğünde kebaplarını denemeden ayrılmayın.
Türk mutfağına ait kebap türleri nelerdir?
Adana kebap: Adana yöresine ait olan bu kebap kıyma ile yapılmaktadır. Adana kebap Urfa kebap olarak bilinen kebaba şekil olarak çok benzemekle birlikte daha acılı yapıldığı için lezzetleri farklıdır. Etin özel yerinden elde edilen kıyma şişe sarılır ve odun ateşinde pişirilir. Yanında bulgur pilavı közlenmiş sebzelerle birlikte servis edilir.
Orman kebabı: Orman kebabı diğer kebaplardan oldukça farklı bir et yemeğidir. Orman kebabı evde de kolaylıkla pişirilebilir. Kuşbaşı et kızartılmış patatesten yapılan kebap içerisinde biraz suda bulunur. Bu nedenle daha çok pilav ve lavaş ile yenilir.
Patlıcan kebap: Patlıcan kebap Gaziantep iline ait bir kebap çeşididir. Güneydoğu Anadolu'da özellikle kış mevsimlerinde çok sık tercih edilen bu kebap türünü kendi imkânlarınız ile evde hazırlayarak pişirmek için fırına gönderebilirsiniz. Patlıcan kebabı patlıcan ve özel olarak hazırlanan kıymadan yapılan köftelerden hazırlanır. Köfte ve patlıcanlar tepsiye örüntülü bir şekilde dizilir aralarına da mutlaka biber ve domates yerleştirilir. Patlıcan kebap kuru bir yemektir. Patlıcan kabukları soyulmadan kullanıldığı için közda bu kısmları yanar ve yenilirken mutlaka soyulması gerekir.
Çağ kebabı: Erzurum iline ait çok özel ve lezzetli bir kebap çeşididir. Çağ şişe verilen bir isimdir. Bütün olarak yapılan kebap sunum aşamasında özel olarak imal edilen çağlara takılır ve lavaş ile servis edilir. Eğer yolunuz Erzurum iline düşerse siz şişleri lavaşa sıyırıp boşalan cağları kenara koydukça devamı sürekli gelir. Doyduğunuzda mutlaka garsona bu durumu belirtmeniz gerekir.
Çökertme kebabı: Çökertme kebabı biraz daha hafif bir kebaptır. Aslında çökertme kebabında kullanılan et bildiğimiz et dönerdir. Servis tabağının altına çıtır çıtır pişirilmiş patates üzerine ise bu et döner ve yoğurt dökülerek servis edilir. Hatta bazı yerlerde patates yerine cips bile kullanıldığı olur.
Tepsi kebabı: Hatay iline ait kebap türlerinden birisidir. Yine kıyma kullanılarak yapılır. Kıyma tepsinin içerisine yayılır ve üzerine patates dilimleri ve sebze dizilerek fırında salçalı su eşliğinde pişirilir.