{ "title": "Kebap Sosu", "image": "https://www.kebap.gen.tr/images/Kebap-Sosu-56.jpg", "date": "20.01.2024 20:55:37", "author": "Özlem goren", "article": [ { "article": "Kebap sosu, kebabın lezzetine lezzet katan bir unsurdur. Sos bazı kebapların olmazsa olmazıdır. Bazı kebaplar vardır ki üzerindeki sos olmadan başlı başına bir hiçtir. Aslında bu biraz da şuna benziyor. Mesela bir bayan düşünün yüzü güzel ama bakımsız. O bayana güzel bir makyaj yapıp güzel kıyafetler giydirince nasıl olur? Daha da güzel ve çekici. Sosların kebaplardaki önemi de aynı bunun gibidir.

Hangi kebaba hangi sos yakışır?

Kebap sosları bütün kebap türlerinde kullanılmaz. Her kebaba yakışan ayrı bir lezzet vardır ve o sos o kebapla bütünleşmiştir artık. Şimdi tek tek bu kebapları ve bu sosları ele alalım.

İskender kebap sosu malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Öncelikle tereyağını bir tavaya alıp kısık ateşte tereyağı kızarana kadar pişiriyoruz. Kızaran tereyağının içine biber salçasını alıyoruz ve yaklaşık bir dakika salçayı kavuruyoruz. Yalnız salçayı yakmamaya dikkat edin. Zira salça çok çabuk yanar. Kızaran salçanın ardından hiç vakit kaybetmeden rendelenmiş olan domatesi ilave ediyoruz. Domateslerin ardından tuzu karabiberi ve suyu ekleyip pişirmeye devam ediyoruz. Sos koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz. Şayet çok katı olursa biraz su ilave edip kıvamını biraz cıvık bir hale getirebilirsiniz. Bu enfes lezzeti iskender kebabının üzerine sıcak sıcak servis yapıp afiyetle yiyebilirsiniz. Ayrıca iskender kebabın yanında sarımsaklı süzme yoğurt, közlenmiş biber ve bulgur pilavı çok harika oluyor. Tavsiye ederim.

Beyti kebap sosu malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Tereyağını bir tavaya alıp kızarana kadar pişiriyoruz. Daha sonra salçayı alıp 15-20 saniye çevirdikten sonra sırasıyla suyu, tuzu, karabiberi ve toz biberi ilave edip sos koyulaşana kadar pişiriyoruz. Pişen sosu sıcakken beyti kebabın üzerine döküp yanında yoğurt, soğan söğüş ve maydanozla servis yapabilirsiniz.

Ali nazik kebabı sosu malzemeleri
  • 250 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 1 adet yeşil sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Zeytinyağı
  • Karabiber
  • Sarımsak
Nasıl Yapılır?

Sosu pişireceğiniz tavanın içine zeytinyağını alıp yağı ısıtın. Isınan yağın içine ince kıyılmış soğanları ilave ediyoruz. Soğanlar pembeleştikten sonra sarımsağı ve yeşil biberi koyuyoruz tavaya. Bunları da biraz soteledikten sonra kıymayı ekliyoruz. Kıyma suyunu çekene kadar piştikten sonra küp-küp doğranmış domatesleri ekliyoruz. Domatesler yumuşadıktan sonra salça ve karabiberi de ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Piştikten sonra ocaktan indirip yoğurt sosu hazırlamaya başlıyoruz.

Kebap sosu hazırlanışı bu şekilde. Sizde bu tarifleri kebaplarınızda deneyebilirsiniz. Damak tadınıza uygun seçtiğiniz kebaba bu sosları uygularken verilen ölçülere dikkat edin.
" } ] }