{ "title": "İskender Kebap", "image": "https://www.kebap.gen.tr/images/iskender-kebap.jpg", "date": "19.01.2024 20:09:28", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "İskender kebap, bazı yörelerde İskender döner olarak bilinen ve son derece lezzetli yiyeceklerden biridir. Ülkemizde ilk olarak Bursa'da yapılmış olan ve bu nedenle Bursa'ya ait bir lezzet olarak bilinen İskender kebap, çok eski tarihlerden beri ülkemizde tüketilen ve her geçen gün içerisine eklenen malzemeler nedeni ile geliştirilmiş bir lezzettir. Net olarak bir tarih söylenemese de yapılan araştırmalara göre 1867 yılında Bursa'nın en ünlü çarşılarından biri olan Kayhan Çarşısında yapılarak halka sunulmuştur. Bu kebap lezzeti nedeni ile çok kısa sürelerinde tüm insanlar tarafından sevilen bir yiyecek haline gelmiş ve bu nedenle ülkemizin dört bir yanında yapılmaya başlanmıştır. Aslında temel olarak malzemesi döner olan İskender kebap, yapılışında farklılıkların olmasına bağlı olarak farkını ortaya koymuştur ve lezzeti ile dönerden çok daha büyük farklılıklar ortaya çıkarmıştır. Aslında İskender kebabın lezzetinin bu kadar fazla olmasını sağlayan en önemli malzeme üzerinde kullanılan tereyağıdır. Bu nedenle evlerinizde yapacağınız İskender için bir miktar tereyağı kullanmanız gerekecektir. Bu durumun yanı sıra İskender kebap yapabilmek için kesinlikle uygun bir mekânın olması gerekir. Bu nedenle İskender yapmadan önce mekânın uygun olup olmadığına dikkat etmeniz gerekecektir. Bursa'da İskender'in farklı olmasının ve lezzetli olmasının en büyük nedeni tabi ki Bursa'da çok bulunan Uludağ kekiği ile koçların beslenmesi ve bu koçların etlerinden İskender yapılmasıdır. Bu nedenle İskender kebap yaparken et seçimine çok büyük önem göstermeniz gerekecektir.