{ "title": "Çökertme Kebabı", "image": "https://www.kebap.gen.tr/images/cokertme-kebabi.jpg", "date": "21.01.2024 06:30:40", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Çökertme kebabı, bu yemek Ege bölgesine ait bir kebap türüdür daha çok Bodrum'a özgü bir yemektir. Bodrum kebabı çentik kebabı da denir. Bir arada sevilen yenilen lezzetlerin aynı tabakta toplanması şeklinde yapılmış ve kabul görmüş bir yemek tarifidir. Bu kebap ismini Türkiye genelinde de bilinen çökertme türküsünden almıştır. Çok lezzetli kebap tariflerinden biridir. Bodrum a gidip çökertme kebabı yemeden dönmemek gerekir. Evde de rahatlıkla yapılabilecek olan kebap tariflerinden biridir. Yapımı kolay olan bir tariftir, özel misafirlerinize sevdiklerinize muhakkak yapmanız tattırmanız gereken bir tariftir. Bir defa tadınca sürekli yapmak isteyeceğiniz bir yemektir. Evde yapımı için gerekli malzemeler ve tarifi.

Çökertme kebabı yapımı için gerekli malzemeler
Etini marine etmek için gerekli malzemeler
Sosu için gerekli malzemeler
  • İki diş sarımsak
  • İki kâse yoğurt
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • Bir çay kaşığı nane
  • Bir çay kaşığı pul biber
  • Tuz
Çökertme kebabı nasıl yapılır?

Çökertme kebabı yapımı için ilk olarak yarım kilo bonfile et jülyen kesim olarak doğranır. Bir kenara alınır. Bu sırada eti marine etmek için gerekli olan malzemeler hazırlanır. Öncelikli olarak soğan ve sarımsak soyulur, soğanı dört parçaya ayırın ve rondoya atın ve çekmeye başlayın ardından soyduğunuz sarımsakları da ilave edin. Kırmızı ve yeşil biberi de birkaç parçaya ayırıp rondoya koyun ve hepsini rondodan çekin. Derin bir kaba alın bir su bardağı süt ve baharatları da bu kaba ekleyin ve iyice karıştırın. Daha önceden doğranmış etleri bu sosun içerisine koyun ve vaktiniz varsa on saat kadar bekletin. Vaktiniz yok ise en az iki saat bekletin. Bir teflon tavaya tereyağını ilave edin ve yağ ısınınca marine edilmiş etleri içerisine alın. Suyunu salıp tekrar çekene kadar kısık ateş de pişirin. Etler pişerken iki adet patatesi soyun ve yıkayın ardından kibrit çöpü şeklinde doğrayın ve bir tavaya bolca sıvı yağ ekleyip ocağa alın. Yağ kızarınca patatesleri içerisine atın ve kızartın kızaran patatesleri servis tabağına alın ve ardından biberleri kızartın. Biberleri de servis tabağının kenarına dekor şeklinde dizin. Etler pişince etleri de patateslerin üzerine alın ardından iki diş sarımsağı iki kâse yoğurt içerisine ezin ve iyice karıştırdıktan sonra etlerin üzerine dökün. Son olarak bir yemek kaşığı tereyağını bir tavaya alın ve üzerine bir kaşık domates salçası ilave edin ardından nane ve pul biber ekleyip kavurun ve yemeğin üzerine ilave edin. Servis tabağınızı kızartılmış domates maydanoz kırmızı biber ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }