{ "title": "Büryan Kebabı", "image": "https://www.kebap.gen.tr/images/buryan-kebabi.jpg", "date": "19.01.2024 21:46:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Büryan kebabı, ülkemizin her yerinde yapılan, ancak en fazla Siirt ve Bitlis yöresinde bilinen et yemeğidir. Ancak Siirt ve Bitlis yöresinde yapılan biryan kebabı bile farklı lezzetlere sahiptir. Halk arasında biryan, püryan olarak, Arapçada perive olarak bilinen bir yemektir. Bilinen kuyu kebaplarından türemiştir. Biryan kelimesinden türeyen büryan, etin bir yanı anlamına gelir. Halk arasındaki rivayete göre Bitlisli bir çobanın eti kuyu içinde pişirmesi ve bunu Osmanlı padişahlarından 4. Murad'a sunmasından sonra, sultanın buna \"büryan gibi pişmiş\" dediği söylenir. Bu zamandan sonra kebap biryan kebabı olarak tanımlanmış. Büryan kebabının hazırlanışı etin odun ateşinin buharında tütlenmesine dayanıyor. Büryan kebabının hazırlanması oldukça yorucu ve sabır isteyen bir işlemdir. Etin yeterince pişmesi için gereken sürede sabırsız davranılmaması gerekir. Pişen etten geriye kalan sadece üçte birlik bölümüdür. Kızdırılmış kuyuda pişirilen büryan genellikle yazın tercih edilir.