{ "title": "Adana Kebap Nasıl Yapılır", "image": "https://www.kebap.gen.tr/images/adana-kebap-nasil-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 08:34:06", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Adana kebap nasıl yapılır, Adana kebap Adana yöresine özgü olan fakat hemen hemen ülkemizin bütün bölgelerinde severek yenilen bir yemektir. Acı sevenler için vazgeçilmez bir tattır. Adana kebabı diğer kebaplardan ayıran farklı özelliği kullanılan etin farklı olmasıdır. Bu kebabın eti doğal ortamda yaylalarda otlatılmış 2 yaşını geçmemiş kuzu etinden yapılır, bu et zırh dediğimiz aletle kıyma şekline getirilir ve kuyruk yağıyla da birleşince tadına doyum olmayan vazgeçilmez bir tat ortaya çıkar. Adana kebabı özel zırhtan geçtiği için halk arasında zırh kebabı olarak da bilinmektedir.

Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Kuzu eti bir kısmı kol eti bir kısmı sırt eti tercih edilir ve etin bütün sinirleri temizlenir. Etimiz çok yağlı olmamalı fakat hiç yağsız da olmamalıdır. Etimizi öncelikle küçük kuşbaşı şeklinde doğruyoruz bunu yapmaktaki amacımız zırhtan geçirirken işimizi biraz daha kolaylaştırmaktır. Etin olabildiğince taze olması Adana kebabın lezzetini dahada artıracaktır. Taze olan etimiz buzdolabında dinlendirilip soğutulmalı, dinlendikten sonra sinirlerini temizleyip daha sonra tekrar dinlendirilirse daha yararlı olur. Kuzu etimiz yağsız ise 200-250 gram kadar kuyruk yağı tercih edilir, eğer et biraz yağlı ise 50-100 gram kuyruk yağı yeterli olacaktır. Adana kebaba lezzetini veren diğer malzemede kuyruk yağı olduğu için az kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Kebap hazırlanınca çok yağlı gibi görünse de yağını kesinlikle az kullanmayın çünkü Adana kebaba esas kebap tadını veren yağının bol olmasıdır. Acı biber de acının sevilip sevilmemesine göre isteğe bağlı olarak konulabilir, genel olarak bir kilogram etimize su bardağının yarısı kadar pul biber ve isteğe bağlı olarak bir tutam isot katılabilir. Pul biber lezzetinin daha çok hissedilebilmesi için bir gün önceden ıslatılıp kullanılmalıdır.

Damak tadınıza göre tuzu da ekledikten sonra yoğurmaya başlanır ve kıvamına gelene kadar yoğurulur. Fakat yoğururken etin fazla ezilmemesine dikkat edilmelidir. Yoğurma işlemi bittikten sonra tekrar zırhtan da geçirilebilir. Hazırladığımız kebabı buzdolabında 2-3 saat bekletilmelidir. Dinlenen kebabı şişe takmaya başlayabilirsiniz, şişe takarken et elinize yapışabilir bunu engellemek için çok az elinizi ıslatın ama çok ıslatmamaya dikkat edin çünkü eti pişirirken fazla sulu olursa kebabın tadını kaçırır. Şişlere takılan Adana kebaplar pişirilmeye hazırdır. Pişirirken ateşte sık sık çevrilmelidir ki her tarafı eşit miktarda pişsin, bir yandan da etin yağları akmaya başlayacaktır bu yağı da ince pideyi üstüne koyarak ara ara almalıyız, çünkü pişerken yağ kömürün üzerine akarsa ateşi alevlendirir. Etin dışı koyu renk olduğunda kebabımız pişmiştir ateşten alabiliriz fazla kurumamasına da dikkat edilmelidir. Yanında salatasıyla birlikte Adana kebap servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Adana kebabını yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları kullanılan şişler demir kullanılmalı, alüminyum ya da çelik olmamalıdır, çünkü bunlar aşırı ısınıp etin içten kurumasına neden olur. Ayrıca eti kesinlikle keskin zırhtan geçirilmeli, kıyma makinesinden çekilen etten Adana kebap olmaz işte bu püf noktalarına dikkat edilmesi gerekir.
" } ] }