{ "title": "Acılı Kebap", "image": "https://www.kebap.gen.tr/images/acili-kebap.jpg", "date": "19.01.2024 02:11:46", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Acılı kebap, Adana'ya özgü çok meşhur bir kebaptır. Çok lezzetli ve sağlıklı bir kebap çeşididir. Vitamin ve mineral deposudur. Büyüklerin ve acı seven çocukların çok sevdiği bir yemektir. Acılı Adana kebabının etleri zırh adı verilen, satıra benzer bir bıçakla kıyılarak kesiliyor. İnce ince kıyılan parça etten yapılan bir kebap çeşididir. Acılı Adana kebabını diğer kebaplardan ayıran en belirgin özelliği kullanılan ettir. Et doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölgedeki yaylalarda yetiştiriliyor ve erkek koyunlardan elde edilmiş olması özelliklerinden biridir. Üretim tekniği ve ustalık da çok önemlidir. Bu teknik Acılı Adana kebabına önemli bir ölçüde farklılık ve lezzet katıyor. Karışım hazırlanırken kullanılan malzemeler kırmızı pul biber, acı biber kuyruk yağı sayesinde çok güzel bir lezzet oluyor. Adana kebabının servisini yapacağınız zaman yeşillik, sumaklı soğan salatayla yapılmalıdır. Çünkü acılı Adana kebabının yanına çok yakışıyor. Acılı Adana kebabı kesinlikle dana eti ile yapılmıyor. Sadece kuzu eti ve kuyruk yağı ile yapılır. İçine de pul biber, acı biber ve tuz ilave edilir. Mevsiminde pul biber elde edilirse ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak kullanılırsa daha güzel olur. Taze biber ile yaparsanız biberleri minik küpler halinde doğranıp ekleyin. Bunların dışında hiçbir yeşillik ve baharat konulmaz. Bu acılı kebap Adana dışında pilav üstü de olarak servis yapılır. Ama Adanalılar tarafından bu şekilde yenmez.

Acılı Adana kebabının malzemeleri
Acılı Adana kebab tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle geniş bir kabın içine kıymayı, pul biberi, kırmızı biberi, karbonatı ve tuzu, yoğurma kabına alalım. Daha sonra soğanları rendeleyelim, bu malzemeleri iyice yoğuralım ve bir kâseye su koyalım. Kıyma harcından yumruk büyüklüğünde kıyma alalım ve şişe güzel bir şekilde geçirelim. Daha sonra elinizi suya az batırarak yukarıdan aşağıya doğru parmaklarınızla az bastırarak şekil verelim. Çok bastırmayalım elimizi de sürekli ıslatmayı unutmayalım. Kıyma harcının şişin uzunluğunun yarısından çoğuna gelecek şekilde yapalım. Tezgâh üstünde ucu yüksek bir yere gelecek şekilde dizelim. İster kömürlü mangalda ister elektrikli mangalda pişirebilirsiniz. İstediğiniz gibi servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }